Gezichtsverzorging

Aardappels zijn dé hit op TikTok tegen acne, maar werkt het?

Aardappels zijn dé hit op TikTok tegen acne, maar werkt het?

Het internet staat er vol mee als we het hebben over life hacks, doe-het-zelf zaken en verschillende oplossingen. Kom je er niet uit hoeveel kopjes rijst je nodig hebt voor drie personen? Easy, tik het in op je favoriete zoekmachine en je vindt het antwoord binnen een paar seconden. Wat zouden we eigenlijk ook zonder dit grote hulpmiddel moeten? Niets, toch?

Gezien er steeds meer apps en websites ontwikkeld worden, waar we al deze informatie eenvoudig kunnen opzoeken, vragen wij ons soms af in hoeverre bepaalde theorieën kloppen. Zo is er op Tiktok een aardappel-hack enorm gaande en volgens verschillende TikTokkers zou zo’n simpele pieper kunnen helpen tegen die verschrikkelijke puistjes.

Ben jij ook zo benieuwd of deze trend een positief effect heeft op acne? Lees dan snel met ons mee en kom erachter!

TikTok trend

Een trend op TikTok die beweert dat je puistjes gemakkelijk kunt laten verdwijnen, wie zal het zeggen? Vandaag kom je erachter! Wanneer je een gesneden aardappel met de binnenkant op je puist plakt, wordt het plekje langzaamaan kleiner; dit is wat verschillende TikTokkers beweren. Nu is natuurlijk de grote vraag: helpt een simpele aardappel echt om acne te laten verdwijnen en kunnen we dus gedag zeggen tegen heftige behandelingen? Laten we duimen dat deze eenvoudige life hack klopt!

Zorgen aardappelen voor een gezonde huid?

Gezien aardappelen rijk zijn aan verschillende vitamines en voedingsstoffen, kunnen sommige daadwerkelijk goed zijn voor je huid! Zo zijn er verschillende manieren waarop piepers zouden kunnen helpen. Ten eerste zorgt het zetmeel ervoor dat ontstekingen kalmeren en de olie wordt absorbeerd. Ten tweede zijn aardappelen rijk aan vitamine C, wat het ontwikkelen op donkere vlekken helpt verminderen, zodra een puistje verdwijnt. Een derde mogelijke factor zou kunnen zijn dat aardappelen een enzym genaamd ‘catecholase’ bevat, die ons velletje helderder maakt en donkere vlekken elimineert.  

Wat zijn cytokinen en hoe helpen ze de huid?

Cytokinen zijn moleculen die een rol spelen bij ons immuunsysteem. Zij reguleren onder andere ontstekingen, immuniteit en de productie van bloedcellen en bloedplaatjes. Sommige van deze cytokinen bestrijden en verminderen ontstekingen, terwijl andere deze ontstekingen juist versterken.

Acne is een aandoening waarbij ontstekingen ontstaan en deze kunnen beïnvloed worden door cytokinen. Als we dus kijken naar de extracten van een aardappelschil, zitten daar eventuele ontstekingsremmende stofjes in, wat in dat opzicht de TikTok-hack bevestigt. Is het dan zo dat we nu de actuele acnecrèmpjes en -gels weg kunnen gooien? Nee, het is namelijk belangrijk om te onthouden dat TikTokkers geen professionals zijn als het aankomt op klinische bewijzen. Dit betekent dat het effect op elk lichaam anders is en het dus niet voor iedereen de juiste oplossing is.

Hoe pas je aardappelen toe in een gezonde huidroutine?

Hoewel TikTokkers slapen met een stukje aardappel op hun hoofd, raden wij dit jou echter af. Hoe kun je dan wel een piepertje gebruiken tijdens je huidroutine? Was voor gebruik de aardappel af en begin dan pas met schillen. Wanneer je deze stappen met elkaar verwisselt, zal je alle gunstige eigenschappen van de pieper eraf spoelen, en dat willen we natuurlijk niet! Pel dan de schil er helemaal af zonder de aardappel af te vegen of af te spoelen. Snijd de aardappel in ronde plakjes van ongeveer een halve centimeter dik.

Reinig je huid zoals gewoonlijk en test de aardappel op de binnenkant van je onderarm voor eventuele allergische reacties. Leg vervolgens het plakje aardappel op de desbetreffende plek en masseer het in de huid met cirkelvormige bewegingen en laat het 10 minuten intrekken. Krijg je een jeuk of stekend gevoel? Was het dan meteen af!

Wanneer wél en níet gebruiken

Belangrijk om te weten is dat er een verband is ontdekt tussen aardappelgevoeligheden en latexallergieën. Dit komt door een eiwit dat patatin wordt genoemd. Patatin is een belangrijk onderdeel dat aardappelallergie veroorzaakt en als je een bekende allergie voor latex hebt, wordt het gebruik van rauwe aardappelen afgeraden. Weet je niet of je een bepaalde allergie bezit? Breng dan een bezoekje aan de huisarts en vraag een huidtest aan.

 
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top