Gezichtsverzorging

Tandpasta op puist: helpt het écht?

Tandpasta op puist: helpt het écht?

Niets zo irritant als plotseling een puist op je gezicht. Je probeert allerlei noodmiddelen om er snel vanaf te komen; DIY maskertjes, spot blockers etcetera. Maar er is één ding waar we toch altijd naar teruggrijpen in tijden van puistjes: tandpasta. We vroegen ons af of het echt werkt tandpasta op een puist?

Zorg tandpasta op een puist er echt voor dat het sneller verdwijnt?

Oh god... je voelt hem al aankomen en voor je het weet typ je 'wat te doen tegen puistjes' in op de zoekbalk van Google. Hoewel er genoeg hits verschijnen, is 'tandpasta op puist' toch wel de meest voorkomende en misschien ook wel het oudste advies. Betekent dat ook dat het werkt? New Yorkse dermatologen Dr. Rebecca Baxt en Dr. Neal Schultz geven het antwoord op deze prangende vraag of tandpasta op puist ook echt de puist sneller laat verdwijnen.

Tandpasta op puist: het effect

Volgens de twee doctoren heeft die tandpasta een uitdrogend effect op puisten en helpt het daarnaast de roodheid en ontsteking zelf te verminderen. Klinkt perfect, zou je denken toch? Echter, de uitdroging van de puist is te wijten aan zuiveringszout, waterstofperoxide, menthol, etherische oliën en triclosan. Deze tandpasta-ingrediënten zijn niet efficiënter dan conventionele behandelingen en kunnen er zelfs voor zorgen dat de huid gaat irriteren en er brandwondjes ontstaan door ‘overuitdroging’, aldus Dr. Baxt en Schultz. Dus wacht er even mee de volgende keer dat je tandpasta op puist wilt smeren...

Juist extra puistjes

Iets waar je ook stil bij moet staan is dat de tandpasta tube waarschijnlijk ook al in aanraking is gekomen met jouw tandenborstel en daardoor mondbacterien in de tandpasta terecht zijn gekomen. Door deze mondbacterien op jouw gezicht bij die puistjes te smeren, kunnen er juist extra onzuiverheden en acne ontstaan. Dat is natuurlijk het laatste wat je wilt...

Tips

Wat we wél moeten doen in geval van een puist SOS? Producten met benzoylperoxide en salicylzuur hebben een goede werking bij acne. We hebben ook nog een natuurlijke tip voor wanneer je plots een puistje hebt en het heeft alles te maken met knoflook (IEH!). En ten slotte - het is ontzettend moeilijk, we know - van de puist afblijven (!) en elke ochtend en avond het gezicht blijven reinigen. You can do this! 

 


Heb jij naast tandpasta op puist nog meer tips over wat te doen tegen puistjes?

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top