Beauty

Onderhuidse puist? Zo kom je er zo snel mogelijk vanaf

Onderhuidse puist? Zo kom je er zo snel mogelijk vanaf

Je wordt wakker met een pijnlijk plekje op je gezicht. Wat blijkt? Een onderhuidse puist. Dat doet niet alleen pijn, maar je weet ook meteen dat je er de komende dagen nog niet vanaf bent want onderhuidse puisten zijn nou eenmaal hardnekkiger dan normale mee-eters en pukkels (ook vervelend). Wat je vooral niet moet doen? De puist proberen uit te knijpen. Wat je wel moet doen? Dat lees je hieronder! 

Normaal gesproken gaan onderhuidse puisten vanzelf weg. Knijp ze daarom niet zelf uit! De kans is dan groot dat je littekens veroorzaakt, omdat je veel kracht moet zetten om hem open te maken - als het al lukt om de onderhuidse puist te 'poppen'. Daarnaast is het behoorlijk pijnlijk om dit te doen. Met de onderstaande tips zorg je er voor dat je onderhuidse puist as soon as possible verdwijnt.

Wat is een onderhuidse puist?

Een puist is een ontsteking in de huid dankzij een talgophoping en slechte bacteriën. Een onderhuidse puist is niet een gewone puist. Deze puist zit dieper in de huidlaag en is daarom moeilijker te behandelen. Vaak zijn dit ook puisten die groter en daarom vervelender zijn. Onderhuidse puisten zijn niet alleen op het gezicht te vinden maar ook wel eens in de nek, tussen je hoofdhaar, in je oksel of bij je billen en liezen.

Zo kun je onderhuidse puisten behandelen

Tip 1: afkoelen

De zwelling zo snel mogelijk verminderen omdat je dezelfde avond een date of feestje hebt? Druk dan twee minuten een ijsklontje tegen de onderhuidse puist aan. De kou en druk zorgen ervoor dat de poriën bevriezen waardoor vuil uit je huid wordt verwijderd. Breng gelijk daarna een beetje concealer aan. Weg is de puist niet maar je hebt 'm hiermee wel minder aanwezig gemaakt.

Tip 2: scrubben en reinigen

Exfoliëren is een belangrijk onderdeel van huidverzorging en reiniging. Hiermee werk je de buitenste laag van je huid af, waardoor de dode huidcellen worden verwijderd en de verstopping vermindert. Door 's ochtends en 's avonds je gezicht te reinigen en regelmatig te scrubben, kun je puisten voorkomen.

Tip 3: tea tree olie

Tea tree olie is een natuurlijk product dat voor huidaandoeningen wordt gebruikt. Stip je onderhuidse pukkel drie keer per dag aan met de olie. Hierdoor verwijder je de dode huidcellen en het vet en vuil waardoor je poriën verstopt zijn geraakt. Let er wel op dat de tea tree olie die je koopt voor minstens 5 procent bestaat uit tea tree.

Tip 4: aloë vera

Een ander goed middeltje om onderhuidse puisten aan te pakken, is aloë vera. De gel werkt heerlijk verkoelend en daarnaast wordt de puist er ook minder rood door. Je kunt het goedje het beste 's avonds voor eht slapen gaan aanbrengen zodat het 's nachts zijn werk kan doen.

Tip 5: appelciderazijn

Zodra je een onderhuidse puist hebt, is je huid van slag. Appelciderazijn is dan een perfect middeltje om je velletje mee te behandelen want het zorgt ervoor dat de pH-waarde van je huid normaliseert en het is nog eens antibacterieel ook. Doe een beetje appelciderazijn op een watje en dep daarmee op de onderhuidse puist.

Tip 6: goéde honing

Net als appelciderazijn werkt honing antibacterieel. Wel is het van belang dat je goede honing gebruikt - zoals het kostbare Manuka honing - omdat deze de hoogste concentratie aan werkende bestanddelen bevat.

Zo kun je onderhuidse puisten verkomen

Tip 1: gezicht reinigen

Houd je gezicht goed schoon! Wat betekent: twee keer per dag je gezicht reinigen en zorg er ook voor dat je niet met je handen aan je gezicht zit gedurende de dag. Je handen zijn een grote bron van bacteriën. Je gezicht schoon houden is één van de beste dingen die je kunt doen om onderhuidse puisten - en normale acne - te voorkomen. Puistjes worden veroorzaakt door vuil in je poriën (hallo mee-eters).

Tip 2: goed drinken

Door je lichaam voldoende te hydrateren, kun je de elasticiteit van je huid verbeteren en verstoppingen of ontstekingen voorkomen. Je kunt het beste 1,5 tot 2 liter per dag drinken als je een mooie huid wilt hebben.

Tip 3: verminder stress

Stress kan nieuwe (onderhuidse) puisten veroorzaken, maar kan ook je puisten verergeren. Wanneer je veel stress hebt, neemt namelijk de talgproductie toe en dat wil je natuurlijk niet.

Tip 4: slaap voldoende

Tijdens jouw slaap herstelt je lichaam zich - dus ook je huid. Zorg daarom dat je elke nacht minstens 7 uur slaapt zodat je huid zoveel mogelijk in topconditie blijft.

Tip 5: eet gezond en gebalanceerd

Als jij gezond wilt blijven en je huid in goede conditie wilt houden, is het belangrijk om de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen. Vitamines waar je huid heel blij van wordt, zijn A, C, D, E en daarnaast is het verstandig om voldoende Omega 3-vetzuren binnen te krijgen. Suiker en ongezonde vetten zorgen voor onstekingen in de huid dus probeer die zo min mogelijk te eten.

Tip 6: check of je ergens overgevoelig of zelfs allergisch voor bent

Doe je alle bovenstaande dingen en heb je toch last van onderhuidse puisten en andere onzuiverheden? Laat dan eens kijken of je allergisch bent voor bepaalde dingen zoals voeding of bestanddelen die in verzorgingsproducten te vinden zijn. Wie weet kun je het probleem zo eindelijk oplossen!

Heb jij nog tips tegen onderhuidse puisten? Laat het ons weten!

 
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top