Gezichtsverzorging

Dit is hormonale acne en dit is de oplossing ervoor

Dit is hormonale acne en dit is de oplossing ervoor

Van puistjes tot mee-eters en andere ontstekingen op je gezicht: acne bestaat in veel verschillende vormen en iedere vrouw heeft hier wel eens last van. De één meer dan de ander natuurlijk maar ook als je gezond eet en voldoende water drinkt, kan je last hebben van die vervelende pukkels. Wij vonden dat het tijd werd om ons specifiek te focussen op het type hormonale acne. Wat is hormonale acne precies? En hoe kom je ervan af?

Je leest het hieronder.

Wat is hormonale acne?

Cystische oftewel hormonale acne is van alle soorten acne het moeilijkst om te behandelen. De puistjes die je dan hebt, ontstaan door veel (vreemdgenoeg, want de momenten dat je het krijgt zijn er vaak dingen aan de hand die alleen vrouwen hebben) mannelijke hormonen oftewel androgenen in je lichaam. De talgklieren worden dan opeens gevoelig en maken daarom extra talg aan. Een gevolg daarvan is dat de talgklier verzadigd raakt, opzwelt en dan onderhuids openbarst. Dit kan je dan zien als kleine ontstekingen, ook wel acne genoemd. Het nare aan hormonale acne is dat je er vaak littekens aan overhoudt en dat wil je natuurlijk niet. 

Zo kun je hormonale acne herkennen

Acne is de oorzaak maar wat de onderliggende gedachte is van de puistjes met een witte kop, mee-eters, cysten en papels (rode bultjes gevuld met pus) is vaak niet meteen duidelijk. Het is daarom goed om stil te staan bij wat de reden kan zijn van de vervelende plekjes. Ben je bijvoorbeeld recentelijk veranderd van huidvezorgingsproduct en reageert je huid er heftig op? Heb je ongezond gegeten? Of heb jij je huid niet goed gereinigd? Hormonale acne vindt vaak plaats op momenten dat je last hebt van hormoonschommelingen. Dit zijn een aantal punten waar je op kan letten.

  • De puistjes komen met regelmaat terug op dezelfde plek.
  • Hormonale acne zit vooral rond je kin en hals. 
  • De puistjes komen vaak rond dezelfde tijd in je menstruatiecyclus.
  • Je hebt andere hormonen dan 'normaal' of 'vroeger', bijvoorbeeld dankzij zwangerschap, de puberteit of juist de overgang. Juist op deze momenten ontstaat de hormonale acne. 
  • Je bent pas gestopt met de pil.
  • Je hebt niks veranderd aan je huidverzorgingsroutine en toch heb je last van puistjes. 

Wanneer en waarom krijg je hormonale acne? 

Hormonale acne of cystische acne is genetisch bepaald. Wanneer je hormonale acne krijgt, is je hormoonhuishouding in de war. De hormonen oestrogeen, projesteron en testosteron zijn in disbalans. Vaak zijn jouw hormonen in de war in de volgende situaties.

1. Menstruatie

Wanneer je ongesteld bent, maakt je lichaam meer hormonen dan normaal aan. Hierdoor heb je dan dus ook meer last van acne. Omdat de hormonen een cruciale rol spelen tijdens je menstruatiecyclus en bij elke fase betrokken zijn, kan het ook zo zijn dat je net voor je ongesteldheid al last hebt van die hormonale puistjes. Fijn… Naast het maandelijkse ongemak kan hormonale acne ook ontstaan door het slikken van de pil.

2. De anticonceptiepil

De anticonceptiepil barst van hormonen en deze hormonen kunnen een sterk effect hebben op je huid. Je kunt er hormonale acne van krijgen. Omgekeerd wordt de pil soms ook voorgeschreven om acne tegen te gaan. Wanneer je stopt met het gebruiken van de anticonceptiepil, moeten jouw hormonen weer hun balans herstellen waardoor je ook last van kan krijgen van hormonale acne. Het valt niet mee, hè?

3. De pubertijd

Tijdens de puberteit verandert een hoop in je hormoonhuishouding en ook dan kan hormonale acne op gaan spelen.

4. Zwangerschap

Wanneer je zwanger bent, is je lichaam hard aan het werk om een kindje te maken. Dit vergt een hoop en ook je hormoonhuishouding is erdoor van slag wat als gevolg hormonale acne kan hebben. 

5. Perimenopauze en menopauze

Tijdens de menopauze verandert het lichaam van een vrouw van iemand die een baby kan produceren tot iemand die onvruchtbaar wordt. Hierdoor is de hormoonhuishouding in de war wat als gevolg hormonale acne kan hebben. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Jip Isabel | DeKrachtigeVrouw☽ (@jipisabel) op

De symptomen 

Hormonale acne hoeft niet per se heel extreem te zijn er zijn niet altijd symptomen maar meestal heb je er wel een paar. De plek waar deze acne het eerst ontstaat, is eigenlijk altijd rond de kin, de mond en soms ook de kaaklijn. Het kan dat het zich ook verspreidt naar andere gedeeltes van het gezicht en zelfs lichaam. Hormonale acne typeert zich aan dat het niet blijvend is. Dit komt door de schommelingen in je hormonen.

Het behandelen 

Cystische acne - oftewel hormanale acne - is helaas niet helemaal te herstellen. Toch hebben wij een paar tips om die vervelende puistjes te beperken. 

  1. Reinig je huid altijd volgens een vaste routine.
  2. Doe goed research naar welk product bij jouw huid past. Wat voor de één fijn is, hoeft niet te betekenen dat dit voor jou ook zo is. 
  3. Gebruik geen dag- of nachtcrème met een rijke structuur - oftewel eentje die te vet is. Dit verstopt namelijk de poriën. Gebruik liever een gel of lotion. 
  4. Gebruik elke dag een product waar benzoylperoxide in zit. Dit doodt namelijk de bacteriën die zich bevinden in de poriën. 
 

Hoe lang duurt hormonale acne?

Hoe lang je last hebt van hormonale acne, verschilt per persoon en per reden dat de vervelende ontstekingen ontstaan. Wanneer je stopt met het slikken van de pil, kan je hormoonhuishouding in de war raken waardoor je hormonale acne krijgt. Vaak is dit na een paar maanden voorbij. 

De oplossing voor hormonale acne

Omdat hormonale acne het meest voorkomt rond je menstruatie, zwangerschap, puberteit en de menopauze kun je het niet helemaal voorkomen. Wél kun je er zelf voor proberen te zorgen dat je zo min mogelijk stress hebt, gezond eet, genoeg drinkt en voldoende slaapt. Wanneer het slapen verstoord wordt, kan dit zorgen voor een hormonale disbalans. Verder is het belangrijk dat je goed voor jouw huid zorgt. Reinig je huid 's avonds en 's ochtends met een mild product dat bij jouw huid past - vaak zijn te vette of rijke producten te heftig. Wat wel een positieve invloed heeft op hormonale acne, zijn producten met benzoylperoxide. Iets wat ook goed kan werken, is het gebruik van probiotica. Dit zijn levende bacterien die een positieve invloed hebben op onze darmen, een plek waar het omzetten van hormonen plaatsvindt. Probiotica zijn te koop in de vorm van een drankje of tabletten. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Skincare.com (@skincare) op

 
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top