Beauty

Dit zijn eten en drinken waar je puisten van krijgt

Dit zijn eten en drinken waar je puisten van krijgt

Een puistje hier en een pukkeltje daar zo nu en dan: dat is echt niet zo een probleem. Maar wat nou als je eigenlijk dagelijks last hebt van acne en er niet vanaf lijkt te komen? Dan zijn er bepaalde maatregelen die je moet treffen.

Neem een kijkje naar je levensstijl. Heb je veel stress, slaap je genoeg en eet en drink je gezond? Bij slaap en stress spreekt het eigenlijk voor zich: hoe meer uren je in bed doorbrengt en hoe minder je last hebt van nervositeit en druk, hoe beter het voor je lichaam en je huid is.

Maar met eten en drinken is dat wel even anders. Bepaalde dingen worden als gezond gezien terwijl het daadwerkelijk een negatief effect heeft en voor puisten kan zorgen. Welke voedingsmiddelen je het beste kunt mijden als je last hebt van acne? Wij helpen je een handje.

Don'ts: dit moet je NIET eten en drinken als je geen puisten wilt.

1. Geraffineerde suikers en granen
Mensen die erg last hebben van puisten, mee-eters en dergelijke blijken over het algemeen meet geraffineerde suikers en granen te eten dan mensen die geen acne hebben. Voedingsstoffen waar je dit in kunt vinden zijn brood, crackers, pasta en consorten die gemaakt zijn van wit meel, witte noodles en rijst, frisdranken en andere gezoete drankjes en zoetmakers zoals suiker, agavesiroop, honing, esdoornsiroop, rietsuiker, enzovoorts. Geraffineerde suikers en granen zorgen ervoor dat het insulineniveau in je bloed razendsnel omhoog gaat met als gevolg dat je huidcellen sneller groeien en de talgproductie toeneemt.

2. Melkproducten
Het nuttigen van melkproducten zoals melk, yoghurt, boter, slagroom, roomijs en kwark zou ervoor zorgen dat je last krijgen van puistjes en met name tieners en jongvolwassenen hebben hier last van. Een reden hiervoor kan zijn dat ook door deze voedingsmiddelen de insulinespiegel in je bloed stijgt én je lever wordt door de aminozuren die in koeienmelk zitten aangezet om meer IGF-1 te produceren, wat acne zou veroorzaken. 

3. Fast food
Je voelde 'm waarschijnlijk al aankomen: ook burgers, milkshakes, patat, frisdrank, nuggets en hotdogs horen in het lijstje van niet te nuttigen items thuis. Deze voedingsmiddelen zitten vol met koolhydraten zoals geraffineerde suikers en granen en slecht vet. Als je fast food eet kan er sprake zijn van een zogenaamde 'genexpressie' en je hormoonhuishouding raakt ervan in de war met als gevolg dat je puisten krijgt.

4. Voedsel dat rijk is aan Omega-6 
Deze meervoudig onverzadigde vetzuren zijn te vinden in zonnebloemolie, maïsolie en sojaolie maar ook in margarine, halvarine en bak- en braadvetten. Omdat het onverzadigde vetzuren zijn, denk je automatisch dat het geen kwaad kan maar Omega-6 wordt in verband gebracht met een verhoogde kans op ontstekingen en acne. De truc is om Omega-6 te uitbalanceren met voldoende Omega-3. 

5. Chocolade
Jawel, ook van chocolade wordt gedacht dat we puisten kunnen krijgen. Waarom precies is nog niet uit studies gebleken maar er het zou kunnen dat cacao een reactie op het immuunsysteem oproept die voor acne zorgt. 

6. Whey proteine
Ben je een fanatieke sporter en gebruik je daarvoor eiwitshakes op basis van whey? Dan zou je wel eens meest last kunnen krijgen van puisten. Whey proteine zit vol met aminozuren zoals leucine en glutamine waarvan de huidcellen sneller gaan groeien en zich verdelen met als resultaat een grotere kans op acne. 

7. Voedingsmiddelen waar je allergisch voor bent
Puisten zijn in eerste instantie een ontstekingsziekte en je lichaam kan de fout maken om bepaald voedsel te zien als een bedreiging waardoor er een aanval op gericht wordt met als resultaat acne. De truc is nu om erachter te komen waar jouw lichaam niet zo goed tegen kan. De huisarts kan je hier wellicht mee helpen.

Zien wat je moet doen tegen een onderhuidse puist? Kijk dan hier! En hier lees je hoe je een puist moet uitknijpen.

 
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top