Health

Deze drankjes zijn de oorzaak van jouw opgeblazen gevoel

Deze drankjes zijn de oorzaak van jouw opgeblazen gevoel

Ken je dat: 's ochtends voelt je buik nog plat aan, maar 's avonds lijkt het wel alsof je zwanger bent, zo opgeblazen voelt je buik aan. Te weinig vezels, te weinig drinken en een gebrek aan beweging hebben een opgeblazen buik tot gevolg. Maar wist je ook dat er bepaalde dranken zijn die ervoor kunnen zorgen dat je constant het gevoel hebt dat er een grote gasbel in je buik ronddwaalt? Wij zetten ze op een rij.

1. Koffie

Drink je iedere ochtend koffie en heb je daarna last van een opgeblazen gevoel? Dat kan kloppen. Koffie moedigt de beweging van de dikke darm aan (het effect van koffie op de dikke darm is zelfs vergelijkbaar met een maaltijd van 1000 calorieën). Het brengt je spijsvertering dus goed op gang. Maar zo goed, dat het zelfs kan leiden tot diarree. Door het drinken van koffie maakt je maag zoutzuur aan en dat kan zorgen voor darmklachten. Mocht je snel last hebben van een opgeblazen gevoel, probeer dan eens wat koffie te minderen...

2. Melk

Mensen met een lactose-intolerantie hebben een tekort aan lactase, een enzym dat de suiker in melk afbreekt. Gebeurt dit niet, dan reist lactose door het spijsverteringssysteem waardoor er water uit je darmen onttrokken wordt. Het gevolg: een opgeblazen en/of pijnlijk gevoel.

3. Appelsap

Appels bevatten sorbitol, een natuurlijke, maar onverteerbare suiker. Deze suiker wordt gekoppeld aan diaree, winderigheid en een opgeblazen gevoel. Appelsap kan wellicht dus de boosdoener zijn van jouw opgezette buik.

4. Koolzuurhoudende dranken

Dacht je dat spa rood een gezond alternatief voor plat water was? Voor je maag is het in ieder geval minder prettig, want koolzuur zorgt voor extra lucht in je maagdarmstelsel, wat kan leiden tot een opgezette buik en winderigheid.

5. Light dranken

Light dranken bevatten zoetstoffen die een opgeblazen gevoel kunnen veroorzaken. Zo zijn kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaam, sucralose en cyclamaat in verband gebracht met spijsverteringsproblemen, omdat het maagdarmkanaal deze stoffen niet goed kan afbreken.

6. Alcohol

Overmatig alcohol gebruik kan de natuurlijke beschermlaag van de maag aantasten en dit kan leiden tot gastritis, een ontsteking van het maagslijmvlies. Een opgeblazen gevoel is één van de symptonen van een maagontsteking.

7. Zoete dranken

Suiker voedt de slechte bacteriën in onze darmen. Drink je een zoete drank met suiker, dan gebruiken de bacteriën de suikers om zich te vermenigvuldigen en om voedsel om te zetten. In dat proces worden methaan, waterstof en toxines uitgestoot in de darmen. Let dus altijd op het etiket van een sapje, want zogenaamd gezonde vruchtensappen kunnen toegevoegde suikers bevatten.

8. Drinken met een rietje bij een opgeblazen gevoel https://www.trendalert.nl/artikel/181288-deze-9-groenten-kun-je-opgeblazen-gevoel-krijgenopge

Nog een laatste tip: drink nooit met een rietje. Een rietje zorgt er namelijk voor dat je onnodig lucht in je buik zuigt.

Ken jij nog drankjes die ook op deze lijst horen? Laat het ons weten!

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top