Health

Dit is alles wat jij wel en niet moet eten tijdens jouw menstruatie

Dit is alles wat jij wel en niet moet eten tijdens jouw menstruatie

Het is weer die tijd van de maand, oftewel jouw menstruatie. In deze week heb je last van allerlei kwaaltjes zoals kramp, hoofdpijn en stemmingswisselingen. Wat jij eet tijdens deze periode kan invloed uitoefenen op deze symptomen. Sommige voedingsmiddelen kunnen jouw pijn verlichten terwijl anderen de symptomen juist verergeren.

Wij hebben al deze voedingsmiddelen voor jou op een rijtje gezet.

Wat je wel moet eten

Dit zijn de dingen die jij het beste kan eten tijdens jouw menstruatie.

Sinaasappel

Het eten van sinaasppels kan helpen tegen PMS symptomen. Dit komt doordat sinaasappels veel vitamine D en calcium bevatten. Deze stoffen helpen bij het tegengaan van angstige en verdrietige gevoelens en stimuleren de aanmaak van serotonine. Daarnaast kan het eten van calcium ook pijnsymptomen tegengaan. Ideaal voor als je last hebt van kramp of hoofdpijn tijdens jouw menstruatie.

Banaan

Bananen zijn geweldig om te eten om jouw humeur te verbeteren dankzij de hoge hoeveelheid vitamine B6 die ze bevatten. Daarnaast zitten ze ook vol met potassium en magnesium die helpen tegen een opgeblazen gevoel. Ze helpen ook bij het reguleren van jouw spijsvertering, iets waar veel vrouwen problemen mee hebben tijdens hun menstruatie.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Zeynep Dinç (@toastsforall) op

Watermeloen

Tijdens onze menstruatie hebben we vaak behoefte aan dingen met suiker. Zoet fruit zoals watermeloen kan aan deze behoefte voldoen terwijl het ook helpt tegen een opgeblazen gevoel. Daarnaast helpt het jou ook van een uitgeput gevoel af door alle gezonde voedingsstoffen die watermeloenen bevatten.

Broccoli

Broccoli is een wondermiddeltje als het op PMS bestrijden aankomt. Deze groente bevat namelijk verschillende voedingsstoffen die jouw humeur verbeteren, pijn verlichten en verdrietige gevoelens tegengaan. Sla dus lekker veel broccoli in voor jouw volgens menstruatie, want het gaat jou enorm helpen tijdens deze periode.

Zalm

Zalm is alles wat je nodig hebt als jij last hebt van kramp. De vis zit vol met omega 3, wat helpt om jouw spieren te ontspannen en zo pijn te verlichten. Als jij geen vis eet, kan je ook omega 3 vinden in walnoten, avocado, pompoen en lijnzaad.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door zazavtra.com (@zazavtracom) op

Pure chocolade

Chocolade is voor bijna ieder mens dat menstrueert een geliefde snack. We hebben massaal behoefte aan chocolade wanneer we ongesteld zijn. Daarom zijn we blij om te mogen melden dat het daadwerkelijk goed voor je is om chocolade te eten als je ongesteld bent. Pure chocolade is namelijk een goede bron van magnesium wat helpt tegen stemmingswisselingen en de aanmaak van serotonine stimuleert. Verwen jezelf daarom tijdens jouw ongesteldheid met een stukje pure chocolade met minimaal 60% cacao.

Boerenkool

Boerenkool is een Hollandse klassieker die erg behulpzaam kan zijn als je aan het menstrueren bent. Boerenkool zit namelijk bomvol ijzer. Jouw ijzerlevels zullen namelijk tijdens jouw menstruatie afnemen. Het eten van extra ijzer in de vorm van boerenkool, spinazie en andere groente is daarom precies wat jouw lichaam nodig heeft.

Wat je beter kunt vermijden

Jammer genoeg zijn er ook een aantal dingen die je hebt beste kunt vermijden als je ongesteld bent. Dit zijn ze.

Koolzuur

Drankjes met koolzuur zoals cola kan jij beter vermijden wanneer je ongesteld bent. Hierdoor zal jij je namelijk erg opgeblazen gaan voelen. Drink daarom in plaats van frisdrank een extra glaasje water.

Verwerkt eten

Verwerkt eten bevat veel sodium. Net als koolzuur is sodium een grote veroorzaker van een opgeblazen gevoel. Vermijd daarom eten wat vooraf verpakt is. Zo krijg jij niet te veel zout binnen en blijft het opgeblazen gevoel ver weg.

Gefrituurd eten

Vermijd tijdens jouw menstruatie voedsel met veel verzadigde vetten. Deze zullen namelijk jouw oestrogeen niveau verhogen waardoor jij meer pijn zal ervaren. Bereid dus in deze week friet en andere snacks in een oven zodat jij er alsnog van kan genieten.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Fun With French Fries 🍟 (@funwithfries) op

Peulvruchten

Peulvruchten zoals kidney bonen, kikkererwten en zwarte bonen veroorzaken een opgeblazen gevoel. Skip deze voedingsmiddelen dus tijdens jouw menstruatie om dit zo veel mogelijk te voorkomen.

Verfijnde granen

Verfijnde granen verliezen, net als ander verwerkt eten, hun voedingsstoffen in het productie proces. Dit kan jouw eetlust aantasten, wat jij absoluut niet wilt tijdens jouw menstruatie. Kies daarom voor volkoren brood in plaats van wit brood als je ongesteld bent.

Voedsel met veel vet

Voedingsmiddelen die veel vet bevatten kunnen invloed uitoefenen op jouw hormonen. Dit kan ervoor zorgen dat je meer last krijgt van kramp en andere pijnklachten. Vlees en zuivel kan je over het algemeen het beste vermijden om geen last te krijgen van deze klachten. Die cheeseburger kan wel wachten tot volgende week.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top