Health

 Ongesteld zijn is duurder dan je denkt

 Ongesteld zijn is duurder dan je denkt

Iedere vrouw heeft er (meestal) eens per maand mee te maken. Voor de één is het vervelender als voor de ander maar het hoort nou eenmaal bij het vrouwelijk lichaam. Eigenlijk best balen toch? We hebben het natuurlijk over ongesteld worden. Naast het fysieke wat het met zich meebrengt, wordt er wel eens vergeten dat een vrouw ongevraagd geld kwijt is aan de producten die nodig zijn tijdens de menstruatie. 

Wij vroegen ons af hoeveel de menstruatie van een vrouw gedurende haar leven zal kosten en vonden het interessant om dit eens op een rijtje te zetten. 

Sommetje 

Ja, de verzorgingsproducten die je nodig hebt gedurende jouw menstruatie kost geld. Onder die verzorging verstaan we bijvoorbeeld tampons, maandverband, inlegkruisjes en menstruatiecups. Dit zijn lifesavers, maar ze kosten wel wat. Mannen houden zich natuurlijk totaal niet bezig met deze kosten maar toch kost een pakje tampons van bijvoorbeeld het merk O.B. gemiddeld €5,09. Er zitten dan 32 stuks in het pakje. Een pakje van 16 stuks kost €2,79. Als je de prijs van het pakje tampons deelt door het aantal kom je bij die van €5,09 uit op €0,16 per tampon. En als je voor die kleinere verpakking gaat en dezelfde som doet, dan wordt de prijs per tampon 1 cent duurder. Gek hé?

Toch is 16 cent gemiddeld best duur voor één tampon. Per dag verwissel jij je tampon gemiddeld tussen de 4 en 8 uur waarbij  je rekening moet houden met de fase waarin jij ongesteld bent. Als je nét ongesteld bent, zal jij je tampon gemiddeld vaker verwisselen. Maar als we 6 als gemiddelde nemen dan gebruik jij 4 tampons per dag, gedurende de periode van 5 dagen. Je betaalt dan €0,64 cent per dag. Gemiddeld betaal jij dan €3,20 per maand. Een vrouw wordt twaalf keer per jaar ongesteld dus je betaalt daarom gemiddeld €38,40 per jaar. 

Uitkomst

Een vrouw wordt gemiddeld ongesteld rond haar 13e en dit stopt rond haar 51e, wanneer ze in de overgang komt. Gemiddeld menstrueert een vrouw dus 38 jaar. Over haar hele leven betaalt een vrouw dus daarom ongeveer gemiddeld €1459,20 voor al haar tampons!

Laten we niet vergeten dat dit alleen nog maar over de tampons gaat. Als je (ook) maandverband of inlegkruisjes gebruikt, dan kun je er nog een ander rekensommetje op loslaten. Daarnaast kosten andere zaken zoals medicijnen die dienen als pijnbestrijding ook geld. Al met al een duurt grapje dus, dat ongesteld zijn. 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top