Health

Wat is gezonder: een gebakken of een gekookt eitje?

Wat is gezonder: een gebakken of een gekookt eitje?

Houd jij, net als wij, ook zo van af en toe een eitje bij je ontbijt? Gekookt, gebakken, scrambled of gepocheerd, het maakt je niet uit: want een ei hoort erbij. Maar wat is nou eigenlijk gezonder? Wij zochten het voor je uit!

Een ei zit boordevol goede voedingswaarden en telt maar weinig calorieën. Toch kan de bereidingswijze meer doen dan je denkt. 

Is een ei gezond?

Voor een evenwichtig voedingspatroon zou je eingelijk twee tot drie eieren per week moeten eten. Ze bevatten veel mineralen en vitamines die ervoor zorgen dat jouw lichaam krijgt wat dat nodig heeft. Zo voorziet een ei jou van extra aminozuur, een stof dat ons lichaam zelf niet kan aanmaken. Aminozuur zorgt ervoor dat wij ons eten goed kunnen verteren, het geeft ons energie en het maakt nieuwe cellen aan. 

Vooral de dooier bevat de juiste voedingsstoffen, zoals Vitamine B, D en E, fosfor, kalium en ijzer. Daarnaast bestaat het eigeel voor tweederde uit onverzadigd vet. Het aminozuur is te vinden in het eiwit. Verder heeft het een hoog cholesterol gehalte. Te veel hiervan is niet goed voor ons lichaam, want dat kan hart- en vaatziekten veroorzaken. Een ei is caloriearm dus je hoeft je geen zorgen te maken daarover.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door TEDS All Day Brunch (@teds_place) op

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door De Keukenboef: Bianca Slotboom (@dekeukenboef) op

Gebakken of gekookt?

Een ei heeft gemiddeld 75 calorieën, maar er is een addertje onder het gras. Wanneer jij jouw ei bakt, krijgt het er meteen meer van, namelijk 110. De verklaring is logisch, want je bakt het waarschijnlijk in olie of boter en ook dit bevat natuurlijk de nodige calorieën. Wanneer jij jouw eitje tegen de rand van de pan aan tikt en hem in de pan laat glijden gaan er meteen veel vitamines verloren. Je kan dus beter een gekookt ei nemen, want dan behoud je alle belangrijke voedingsstoffen én heb je minder kans op salmonella. De bacterie overleeft het namelijk niet wanneer deze het kookpunt bereikt. Bij een zachtgekookt ei is de kans echter nog wel aanwezig. 

Ga je voor een optimaal gezond dieet? Dan kan je het beste twee tot drie keer een gekookt eitje eten bij één van je maaltijden. Een gebakken eitje is alleen zo lekker en kan ook écht geen kwaad, want als je calorieën telt, zijn het er slechts 35 meer. Blijf er vooral van genieten en wees zuinig met de olie en het zout.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top