Health

Dit gebeurt er met jouw lichaam wanneer je stopt met vlees eten

Dit gebeurt er met jouw lichaam wanneer je stopt met vlees eten

In jouw omgeving hoor je vast steeds vaker dat mensen kiezen voor een vegetarische of vegan lifestyle. De reden om hiervoor te kiezen, is erg verschillend. De één houdt rekening met het welzijn van de dieren en de ander houdt vooral rekening met het milieu of eigen gezondheid. In de winkels waar je etenswaren kan kopen, vind je ook steeds vaker een uitgebreide selectie vleesvervangers. 

Bij de keuze om over te stappen op deze lifestyle wordt er dus vaak rekening gehouden met de dieren en het milieu. Waar verder bij deze omschakeling wel eens rekening mee wordt gehouden, is om gezondheidsvoordelen. Wij vonden dat het tijd werd om uit te zoeken wat er nou precies met jouw lichaam gebeurt wanneer jij die lekkere hamburger overslaat. 

Minder cholesterol

Wat veel in vlees zit, zijn verzadigde vetten. Deze vetten zorgen ervoor dat er meer slechte cholesterol in je bloed terecht komt, ook wel LDL-cholesterol genoemd. Hierdoor bestaat de kans dat jouw bloedvaten dichtslibben, wat er weer voor zorgt dat jij hart- en vaatziekten kan krijgen. Door weinig of minder vlees te eten kan het gehalte aan die LDL-cholesterol tot wel 35 procent verminderd worden. 

Veranderende darmbacteriën

Voor een gezonde spijsvertering is het van belang dat er een juist evenwicht is tussen de goede en de slechte darmbacteriën. Volgens een onderzoek aan de Washington Center for Clinical Research hebben mensen die geen vlees eten een stuk meer beschermende bacteriën, dan mensen die wel vlees eten. Dus wat houdt dit precies in? Dit houdt in dat als je ervoor kiest om geen vlees te eten, je lichaam gemakkelijker voedingsstoffen kan opnemen. Dit maakt naar het toilet gaan bijvoorbeeld al een stuk prettiger.

Moe worden

In vlees zit ijzer. Wanneer jij besluit om te stoppen met vlees te eten en op een of andere manier geen vervangers inneemt waar ijzer inzit, dan kan het zo zijn dat jij een tekort aan ijzer krijgt waardoor je last krijgt van vermoeidheid. Vergeet daarom niet om de ijzer uit andere producten te halen. Denk aan noten, peulvruchten of eieren voor de vegetariërs. 

Te weinig vitamine B12 

Vitamine B12, ook wel bekend als cobalamine, is erg belangrijk voor je lichaam. Het zorgt namelijk voor de aanmaak van rode bloedcellen. Waarom zijn deze bloedcellen eigenlijk nodig? Deze cellen zijn nodig om de zuurstof in je bloed te vervoeren. Verder is B12 belangrijk om je zenuwstelsel goed te laten werken. Wat anders is aan deze vitamine dan bij andere vitamines, is dat B12 alleen zit in dierlijke producten. Denk hierbij aan vlees, vis, melk en eieren. Als jij dus kiest voor de vegan of vega levensstijl dan wordt aangeraden om een vitamine B12-supplement aan te schaffen, zodat jij er alsnog voldoende van binnenkrijgt!

Ben jij benieuwd naar een heerlijk recept, waarbij je vooral geen vlees mist? Klik dan hier!

 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top