Health

Plantaardige melk: één van deze 7 soorten past het beste bij jou

Plantaardige melk: één van deze 7 soorten past het beste bij jou

Melk: we zijn er allemaal mee opgegroeid. Een glas melk bij het ontbijt of door je cornflakes was voor sommigen van ons echt heel normaal. Dit is door de jaren heen wel veranderd. Ben je lactose intolerant? Dan doe jij hier zeker je voordeel mee. Plantaardige melk bestaat voor het grootste gedeelte uit water, wat goed is voor ons allemaal. 

Wanneer is de melk die jij drinkt plantaardig? En uit hoeveel soorten kan je kiezen? Wij zochten het voor je uit. 

Wanneer is melk plantaardig?

Is een product plantaardig? Dan is het product niet afkomstig van dieren. Voor plantaardige melk geldt dit natuurlijk ook. De melk komt dan niet van een koe of geit maar van noten, zaden of granen. Deze grondstoffen mix je vervolgens met water en knijp je daarna uit totdat er een melkachtige substantie overblijft. Doordat je de noten of granen mixt met water bestaat plantaardige melk voor het overgrote deel uit water. Dit zorgt er deels ook voor dat plantaardige melk vrij neutraal van smaak is. Per melksoort verschilt dit wel, zo is havermelk romiger en rijstmelk zoet door de koolhydraten die de melksoort bevat. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Lauryn | MY STYLE+SWEAT FILES (@mysweattfiles) op

Soorten plantaardige melk

De meeste plantaardige melksoorten zijn gemaakt met noten. Dit maakt het voor mensen met een notenallergie onmogelijk om van deze melksoorten te genieten. Ook zijn er mensen die glutentolerantie hebben. Deze groep mensen kunnen het beste kiezen voor sojamelk of melk van noten of zaden.

Sojamelk

Sojamelk, misschien wel de populairste plantaardige melk, bevat een hoop eiwitten. Ook bevat sojamelk veel omega-6 vetten die goed zijn voor verschillende gezondheidsproblemen. 

Amandelmelk

Amandelmelk bevat relatief weinig calorieën en geen koolhydraten. Dit maakt amandelmelk een aantrekkelijke keuze maar er zitten ook nadelen aan de melksoort. De meeste voedingsstoffen die amandelen hebben, gaan bij het productieproces van amandelmelk verloren. Ook is de melk niet dik genoeg om je koffie lekker te laten schuimen, jammer!

Havermelk

Havermelk is een speciale melksoort, het is namelijk een goed product voor skincare en makkelijk te maken. Drink je de havermelk gewoon op? Dan ben je goed bezig! De melk beschermt je zenuwstelsel namelijk en bevat een grote hoeveelheid vitamine B. 

Rijstmelk

Ook rijstmelk bevat vitamine B, wat helpt bij je weerstand. Daarnaast bevat rijstmelk foliumzuur, ijzer, kalium, zink en magnesium. Iets wat de rijstmelk zeker een goede keuze maakt. 

Cashewmelk

Wist je dat cashewmelk hartstikke goed voor je dikke darm is? Van alle notenmelk soorten heeft cashewmelk de minst uitgesproken smaak, iets wat ook belangrijk is. 

Hennepmelk

Hennepmelk is zacht en romig en is hartstikke makkelijk te maken. Hennep zit vol met vitamine A, B, D, E, foliumzuur, magnesium, ijzer, zink en omega-3. Dit maakt deze melksoort een hele goede keuze. 

Speltmelk

Door de fermentatie van speltmelk is deze melk vrij zoet. Door de zoete smaak van de melk is deze perfect voor warme chocolademelk of door een smoothie heen. 

Zie je sommige van deze soorten niet bij de AH, Jumbo, Deen of Dirk? Loop dan eens een biologische supermarkt binnen, er gaat een wereld voor je open! 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top