Health

Waarom stoppen zo veel mensen met koemelk drinken?

Waarom stoppen zo veel mensen met koemelk drinken?

Vroeger haalden mensen hun koffie met “gewone” koemelk. Tegenwoordig zie je veel vaker mensen die havercapu’s bestellen of amandelmelk in hun latte nemen. Stoppen van koemelk drinken is bijna een trend geworden. Het lijkt net alsof we allemaal lactose intolerant zijn geworden. Zo zien we op TikTok video’s over plantaardige melk voorbijkomen en zijn er bekende Instagram accounts zoals “hme”, oftewel havermelk elite. Waarom stoppen zo veel mensen met koemelk drinken?

Lees ook: Plantaardige melk: één van deze 7 soorten past het beste bij jou

Minder koemelk

Uit onderzoek van Wageningen Economic Research in opdracht van Wakker Dier blijkt dat sinds 2005 steeds minder koemelk gedronken wordt. Van 2005 tot en met 2021 is de melkconsumptie afgenomen met zo’n 20%. Is er een specifieke reden dat we minder koemelk drinken?

Past in veganistische trend

De laatste jaren is het een trend om steeds minder dierlijke producten te consumeren. Niet alleen zijn er veel vleesvervangers ontwikkeld en steeds vaker te koop in de supermarkt, ook plantaardige melk is een product dat steeds populairder is geworden.

Uit een analyse van de ABN Amro blijkt bijvoorbeeld dat de verkoop van o.a. havermelk enorm is gegroeid. Dit heeft te maken met de groei in populariteit van de plantaardige melk van het bedrijf Oatly. De groei van verkochte plantaardige melk in de supermarkt was in 2020 van 11 procent naar 13 procent. De groei van plantaardige melk komt door de wens om meer veganistisch te eten en dus ook te drinken.

Gevolgen

Stop jij ook met melk drinken? Dan heeft dit misschien positieve gevolgen. Het is mogelijk dat je minder acne krijgt wanneer je stopt met het eten en drinken van dierlijke zuivelproducten (en vooral melk). In koemelk zit een testosteron- achtig hormoon. Dit hormoon produceert olie en kan te veel olie produceren, waardoor puistjes ontstaan. Dit verschilt natuurlijk wel per persoon. Zuivel is ook een bron van calcium. Calcium zorgt voor sterke botten. Wist je dat in havermelk en sojamelk ook calcium zit? Zuivel is verder een natuurlijke bron van eiwitten en vet.

Afvallen?

Als je stopt met koemelk drinken, is er geen wetenschappelijk bewijs dat je afvalt. Het is ook mogelijk dat je juist aankomt. Zuivel is een natuurlijke bron van eiwitten en vet. Haal je dit uit je dieet dan ruil je dit misschien om met koolhydraten wat kan leiden tot aankomen.

Lees ook: Wat gebeurt er wanneer je stopt met het eten en drinken van zuivel?

Bron: foodagirlbusiness.nl ad.nl womenshealthmag.com
Beeld: istockphoto.com
Deel dit artikel
Back to top