Health

Op deze manier houd jij je hoofd koel door te mediteren

Op deze manier houd jij je hoofd koel door te mediteren

Het leven gaat vaak in een treinvaart voorbij. Je reist continu mee met de dingen die van je verwacht worden en je wilt heel veel dingen doen en bereiken. Dit levert soms veel stress op. Het dagelijkse leven vraagt veel van ons en daarbij is het lastig om jezelf in het oog te houden. Wat wil je nou echt en wie ben jij nou eigenlijk echt? Als je gaat mediteren kom je meer te weten over jezelf en zul je pas echt tot rust komen. Maar hoe doe je dit? 

Mediteren zweverig? Helemaal niet! Op deze manieren kun je makkelijk mediteren en heb je niet het gevoel dat je als een vogeltje staat te dansen. Lees je mee? 

Wat is mediteren nou eigenlijk?

Meditatie is eigenlijk een manier om vat te krijgen op je gedachtes en je mindset. Je leert dat jij niet je gedachtes bent, maar dat jij gedachtes hebt. Je observeert jezelf en neemt een kijkje in je eigen hoofd, waardoor jij meer te weten komt over jezelf en je mindset. Je komt letterlijk tot jezelf, omdat je tijdens het mediteren niks mag doen, behalve letten op de gedachtes die in je op komen tijdens de ademhalingsoefening. Doordat je op dat moment volledig met jezelf bezig bent, leer je jezelf heel goed kennen. Maar het kan ook heel moeilijk zijn om even niks te moeten doen en daarom geven wij je tips om het mediteren iets makkelijker te maken. 

Hoe mediteer je? 

Mediteren kun je op heel veel verschillende manieren doen. Het komt er eigenlijk op neer dat je op een fijne manier gaat zitten en je gaat letten op je ademhaling. Adem rustig in vanuit je buik door je neus en trek je rug wat rechter. Bij het uitademen ontspan je jouw lichaam en laat je langzaamaan de spanning die je in je hebt los. Scan je lichaam op spanning en wanneer je ontspannen bent, ga je op je ademhaling letten. Zeg tegen jezelf wanneer je moet in en uitademen en wanneer er een andere gedachte komt, observeer je die en richt je aandacht daarna weer op je ademhaling. Dit kun je doen liggend op een matje, maar ook in een luxe fauteuil of zittend in de kleermakerzit. Doe vooral wat voor jou werkt, zolang je maar volledig tot jezelf komt. Zet een timer en blijf vooral mediteren totdat de tijd op is. Het kan zijn dat je denkt dat het geen zin heeft en je het liefst op wil staan om iets anders te doen, maar wacht echt tot de timer om is. Zo kom je dieper in je meditatie en helpt de meditatie beter. Een geleide meditatie kan ook goed helpen, bijvoorbeeld van YouTube. Kijk wat jij fijn vindt. 

Mediteren nutteloos? 

Denk je na afloop (of tijdens de meditatie) dat de meditatie nutteloos was? Dat is een grote reden waarom veel mensen stoppen met mediteren. Maar zodra je dit vaak genoeg doet, zul je het verschil merken als je het een keer niet doet. Echt waar. Je hoeft namelijk niet altijd te merken dat het helpt, maar het brengt je waarschijnlijk wel heel veel op een dag of langere periode. 

Dit ga je merken als je vaker mediteert

Als je vaker mediteert dan ga jij echt veranderen als persoon. Je wordt bijvoorbeeld veel liefdevoller en kalmer van aard en het lijkt alsof je veel meer tijd hebt op een dag. Mediteren vermindert ook stress, angst en haast en je voelt je veel gelukkiger. En als laatste verloopt het leven met minder moeite en weerstand en je voelt je vrijer en zorgelozer. Allemaal goede redenen om meditatie te proberen en het vol te houden. Doe je het elke dag, al is het maar 5 minuten, dan ga je dit allemaal duidelijk merken. 

Beeld: Unsplash
Deel dit artikel
Back to top