Health

Meer mediteren? 4 dingen die je dan zeker nodig hebt

Meer mediteren? 4 dingen die je dan zeker nodig hebt

Met alle stressen die we tegenwoordig veel ervaren, is mediteren eigenlijk de perfecte uitkomst. Toch vinden sommigen vaak de drempel wat te hoog liggen om daadwerkelijk te beginnen met mediteren (en het ook vol te houden). Om de drempel iets lager te maken, hebben wij een lijstje voor je gemaakt met alle dingen die je nodig hebt als je meer wil mediteren.

Meer mediteren

Misschien heb je je er al weleens aan gewaagd: mediteren. Het kan een hele fijne oefening zijn om even weer tot rust te komen en veel mensen hebben al mogen genieten van de voordelen ervan. Bij meditatie voel je niet alleen de effecten tijdens de practice, maar ook gedurende de dag of nacht.

Voordelen van mediteren

Meditiatie is goed voor je mentale gezondheid en welzijn en kan in deze drukke samenleving een uitkomst zijn om even weer te aarden. We hebben een paar voordelen op een rij gezet.

  • Je kunt een nieuw perspectief krijgen op stressvolle situaties
  • Het is een manier om met stress om te gaan
  • Toename van zelfbewustzijn
  • Je focust je op het heden
  • Er komt vermindering van negatieve emoties
  • Je vergroot je verbeelding en creativiteit
  • Je hebt meer geduld en tolerantie

Wat heb je nodig bij mediteren?

Naast dat er verschillende soorten meditaties zijn, zijn er ook diverse dingen die je nodig hebt bij het mediteren. Een paar dingen die je goed van pas kunnen komen tijdens dit bijzondere moment voor jezelf.

Aandacht en focus

Allereerst is het belangrijk om goed je aandacht en focus erbij te houden tijdens een meditatie. Veel mensen ervaren dit als een struggle, maar practice makes perfect. Dus ook je focus erbij houden kun je oefenen.

Ontspannen ademhaling

Bij een meditatie is het van groot belang dat je een rustige, ontspannen ademhaling hebt. Je probeert in een soort van state of trance te komen bij het mediteren en een drukke, hevige ademhaling gaat je daar helaas niet bij helpen. Ook hier geldt: oefening baart kunst. Goed ademhalen kun je leren.

Een rustige plek

Mediteren kun je eigenlijk overal doen. Of het nu in je slaapkamer, je woonkamer of in een hotelkamer in een ander land is. Wel heb je een rustige plek nodig waarbij je je prettig voelt en je zeker weet dat je de focus kunt bewaren. Voor beginners is dit wat meer van belang dan voor mensen die al jaren mediteren. Ook dit kun je leren tot waar je op een zeker moment zelfs in de file kunt mediteren.

Open mind

Het hebben van een open mind tijdens het mediteren is the key to success. Sommigen zijn soms wat skeptisch over het hele fenomeen van mediteren, dus het kan maar zo zijn dat je weleens beïnvloed bent door deze mensen. Wil je toch gaan proberen om te mediteren, houd dan zeker voor ogen dat het belangrijk is om een open mind te hebben tijdens de oefening. Is het niks voor jou? Ook geen probleem, natuurlijk. Maar, wie niet waagt, wie niet wint.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top