Lichaamsverzorging

Doe deze 5 dingen zodra je je ziek begint te voelen

Doe deze 5 dingen zodra je je ziek begint te voelen

Het wordt steeds kouder en een griepje ligt op de loer. Ben jij nog niet aan de beurt geweest? Zorg er dan voor dat je goed voor jezelf zorgt: was goed je handen, eet gezond en pak voldoende slaap. Maar ligt de griep al op de loer? Doe dan snel deze 5 dingen om de symptomen en de duur van het virus te beperken. 

Keelpijn, hoofdpijn, spierpijn, koude rillingen... Het zijn helaas tekenen van een beginnende verkoudheid of griep. Zorg dat je gelijk ingrijpt, zo voorkom je een lang ziektebed en zorg je ervoor dat je er snel weer bovenop bent.


1. Neem een douche en blijf binnen

Wanneer je koude rillingen en spierpijn hebt, kan het heel fijn zijn om allereerst een warme douche te nemen. Wat betreft een verkoudheid of de griep heb je vaak te maken met een virus en deze is zeer besmettelijk. Blijf daarom binnen zodat je niet met nog meer bacteriën in aanraking komt en ook niet anderen aansteekt.

 

2. Stop met waar je mee bezig bent en ga slapen

Het kan misschien zo voelen, maar het is alles behalve waar: de wereld vergaat namelijk niet als je je werk even laat voor wat het is. Dit is de meest gemaakte fout bij beginnende griep. Te lang doorlopen of toch naar werk gaan. Wees nou eerlijk: je bent niet productief, je voelt je met het uur slechter en je steekt ook nog eens je collega's aan. Kortom, het is nergens goed voor. Wees verstandig en ga naar huis, je bed in en zorg dat je slaap of rust pakt. Beperk je lichamelijke inspanning zoveel mogelijk, zo lig je hooguit een paar dagen op bed in plaats van weken.


3. Goed hydrateren!

Drinken, drinken, drinken! Het is altijd belangrijk om goed te drinken, maar wanneer je lichaam moet dealen met een virus is het nog belangrijker om goed gehydrateerd te blijven. Zorg dat je zoveel mogelijk water en thee drinkt. Kies bij voorkeur voor gemberthee, aangezien er in gember vele genezende voedingstoffen zitten. Er zitten in gember allerlei vitamines, mineralen, eiwitten, koolhydraten en vezels, wat onder anderen helpt je lichaam te ontgiften. Voeg ook een beetje verse citroen(sap) toe. Citroen heeft namelijk een sterk antibacteriële en antivirale vermogen en bovendien versterken de stoffen in citroen zoals citroenzuur, calcium, magnesium, vitamine C en bioflavono?den het immuunsysteem. Hierdoor kan je lichaam infecties sneller oplossen en zelfs voorkomen. Lang leve deze natuurlijke geneesmiddelen! Voeg een beetje honing toe aan de thee voor een pijnlijke keel. 

Doe deze 5 dingen zodra je je ziek begint te voelen

4. Beperk verspreiding bacillen 

Was je handen regelmatig met water en zeep. Vooral vóór het eten of nà het niezen en hoesten. Niezen in de handen is niet handig aangezien je dan gemakkelijk het virus overdraagt en bacillen verspreidt. Gebruik papieren zakdoekjes of tissues en gooi deze na één keer gelijk weg. Heb je geen zakdoekje bij de hand? Nies dan in de binnenkant van je elleboog. En maak deurklinken en andere voorwerpen die je vaak gebruikt regelmatig schoon met allereiniger. Ten slotte, was je beddengoed regelmatig! 

5. Zorg voor ventilatie

Zorg voor goede ventiliatie in de ruimtes waar je rust en uitziekt. Dit is belangrijk voor het helingsproces. Zet het raam op een kier of houd de ventilatieroosters open.

 

Last but not least is het natuurlijk niet overbodig om te zeggen om gezond te eten. Je lichaam moet helen en dat kan ze het best met behulp van vitamines, mineralen, eiwtten en vezels! 

Heb jij nog een tip? Deel het hieronder met ons! 

Deel dit artikel
Back to top