Health

In je gym era? Dit zijn dingen die je moet weten over creatine

In je gym era? Dit zijn dingen die je moet weten over creatine

Als je volledig in je gym girlie era bent beland, wil je waarschijnlijk alle ins en outs weten over (kracht)training, supplementen, pre-workout en noem het maar op. Een van de meest gebruikte supplementen in de sportwereld is creatine. Om je een handje op weg te helpen, vertellen we je alles over creatine.

Lees ook: 19x gefermenteerd voedsel wat super gezond voor je is

Wat is creatine?

Creatine is een lichaamseigen stof (dat betekent dat jouw lichaam het zelf ook aanmaakt) en wordt in de sportwereld vaak gebruikt voor spieropbouw bij krachttrainers. Het bevat een combinatie van aminozuren, die normaal gesproken worden geproduceerd door de lever, de nieren en de alvleesklier. Veel mensen zijn fan, omdat ze tijdens het trainen veel verschil voelen, maar ook in het uiterlijk van hun spieren. Creatine is echter geen steroïde, want de werkzame stof in het poeder is ook te vinden in rood vlees en vis, en is dus natuurlijk.

Wanneer gebruik je creatine?

Kort gezegd zorgt creatine ervoor dat je spieren langer wat waard zijn. Oftewel, je spieren kunnen langer kracht genereren, waardoor je dus zwaarder kunt tillen. Een echte uitkomst voor veel sporters. Omdat je je meer inspant, ontstaat er een grotere prikkel in je spieren om te groeien. Ook laat het stofje je spieren meer vocht vasthouden, waardoor je muscles groter lijken. Win-win!

Nadelen van creatine

Aan elk voordeel zit een nadeel. Alhoewel creatine als 'gezond' bevonden wordt, zijn er toch vermeende bijwerkingen en nadelen aan het stofje. Er wordt gezegd dat het slecht zou zijn voor je hart en nieren, maar, als je zelf gezond bent zouden de bijwerkingen bijna niet aanwezig zijn.

Ben je gevoelig voor hoofdpijn en hartkloppingen? Pas dan wel op met creatine, omdat het je bloeddruk wel flink kan verhogen. Ook bij een gevoelige maag kun je grote doseringen beter achterwege laten; het stofje kan namelijk zorgen voor krampen en diarree.

Fun facts over creatine

  • Creatine is een grote energiebron voor de spieren
  • Een gezond persoon van 70 kilo heeft ongeveer 120 gram creatine in het lichaam
  • 95% van de creatine in het lichaam is in de spieren opgeslagen
  • Creatine wordt gebonden aan fosfaat zodat de spieren het kunnen omzetten tot energie
  • Je lichaam verbruikt zo'n 2 gram creatine per dag
  • Via je voeding krijg je zo'n 1 gram creatine per dag binnen
  • Overtollige creatine verlaat het lichaam via de urine
  • Creatine zit bijvoorbeeld veel in rood vlees, haring en zalm
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top