Health

Alles wat je wil weten over de trendy 12-3-30 work-out

Alles wat je wil weten over de trendy 12-3-30 work-out

Sporten is niet voor iedereen weggelegd. Sommige mensen lijken gewoon niet gemaakt voor welke work-out dan ook. Al blijkt de trendy 12-3-30 work-out volgens velen geschikt voor iedereen en daarom erg populair op TikTok. Maar hoe goed is de sportoefening eigenlijk echt?

Voordelen van de 12-3-30 work-out

Dat de 12-3-30 work-out zo populair is, komt doordat het een vrij simpele sportoefening is. Op een helling van 12% wandel je een half uur lang (30 minuten) op een snelheid van 4,8 km/u (3 miles per uur in het Amerikaans). Dat lijkt zo op het eerste gezicht inderdaad een eenvoudige oefening. Daarbij zijn voordelen van de populaire work-out dat je kracht opbouwt in je onderlichaam en vet verbrandt met weinig impact. Ook verbetert de sportoefening je uithoudingsvermogen, botten en evenwicht. En dat alleen maar door een wandeling op de loopband. Klinkt goed, toch?

Veel druk op onderrug

Nou, de 12-3-30 work-out is zeker een prima sportoefening, maar waarschijnlijk wel minder fijn voor beginnende sporters. Het kan namelijk nog best intensief zijn. Zo moet je wel oppassen, wanneer je geen goede houding hebt. Doordat je een halfuur lang wandelt op een steile helling, ervaar je veel druk op je onderrug. Dit kan vervolgens bij sommige zorgen voor wat problemen en pijn. Het is daarbij een kwestie van wennen aan het wandelen. Als je niet gewend bent om meerdere malen langdurig te wandelen, kun je ook sneller pijn krijgen in je knieën of enkels. Je loopt toch een paar keer per week een steile helling op. Dat is niet niks.

Houd genoeg rustmomenten

Daarom is het voor iedereen slim om de 12-3-30 work-out niet elke dag te doen. Houd het liever gewoon op één of twee keer per week. Dan weet je zeker dat je genoeg rustmomenten hebt tussen de intensieve work-outs door. Vergeet ook zeker de warming-up en cooling down niet na je work-out. Vervolgens kun je de 12-3-30 work-out nu makkelijk combineren met andere sportoefeningen. Dan weet je zeker dat je jezelf niet verveelt en blijf je gegarandeerd gemotiveerd om te sporten. Zie de 12-3-30 work-out dus vooral als een goede, fijne toevoeging aan je sportroutine.

Bron: WomensHealthMag
Beeld: Unsplash
Deel dit artikel
Back to top