Gezichtsverzorging

Dit zegt de plek van jouw puistjes over je gezondheid

Dit zegt de plek van jouw puistjes over je gezondheid

Heb je vaker last van acne die telkens op precies dezelfde plekken verschijnt? Je kunt de oorzaak en de betekenis van je acne achterhalen door te kijken naar de plek waar de puistjes de kop opsteken.

Hieronder staat uitgelegd wat mogelijke oorzaken kunnen zijn voor puistjes uitbraken. Uiteraard hoeft het niet altijd zo te zijn dat het iets te maken heeft met je organen maar het kan je wel een idee geven waar je misschien wat meer aandacht aan kan schenken en hoe je er vanaf kunt komen.

Voorhoofd

Last van puistjes op je voorhoofd? Dat komt meestal door een spijsverteringsprobleem. Drink voldoende water en eet meer fruit en groenten voor een puistvrij velletje.

Tussen de wenkbrauwen

De huid tussen de wenkbrauwen (het midden van je voorhoofd) staat in contact met je lever. Een puistje op deze plek komt daarom ook meestal door te veel chocolade, alcohol of andere snacks te eten. Vermijd die late night snacks voor een tijdje en schrap dat glaasje wijn uit je leven (in ieder geval, tot je huid is verbeterd). 

Kin en kaaklijn

Puistjes op je kin hebben vaak een hormonale oorsprong. Vrouwen hebben hier vaak last van als ze gestressd zijn of hun maandstonden hebben. Voor hormonale acne is er geen specifieke oplossing. Als je last hebt van stress is het misschien goed om te sporten en te relaxen. Puistjes op je kaken wijzen vaak op ademhalingsproblemen. Vooral rokers zullen hier last van hebben. Stoppen met roken is dan een alternatief (duh!). Geen roker? Een eiwitvrij dieet kan je dan helpen. 

Mond

Puistjes rondom je mond kunnen erop wijzen dat je geconstipeerd bent. Eet daarom meer vezelrijk voedsel zoals groenten en fruit en probeer te minderen in pittig en gefrituurd voedsel. Deze etensresten kunnen namelijk op de huid blijven liggen rond je mond als je eet, waardoor je poriën verstoppen. Maak daarom altijd je mond even schoon als je hebt gegeten. 

 

Ogen

Je ogen staan net zoals je oren in contact met je nieren. Donkere kringen onder de ogen en irritaties kunnen erop wijzen dat je niet genoeg water drinkt. Probeer meer vers fruit te eten zodat je genoeg water binnen krijgt wat je huid van binnenuit voed.

Oren

Ook op je oren kan je acne krijgen. Acne op je oren kan op uitdroging wijzen. Drink dus meer water! Probeer koffie en alcohol te vermijden, dit droogt alleen maar meer uit. 

Neus

Acne op de neus heeft vaak te maken met een hoge bloeddruk. Als je neus rood en pijnlijk is, zal je bloeddruk waarschijnlijk ook hoger liggen. Sporten helpt je bloeddruk ook verlagen. Probeer ook vlees en zout te vermijden als je hier vaak last hebt van puistjes en zorg dat je genoeg vitamine B binnenkrijgt.

Nek

Puistjes in je nek kan een teken zijn dat je tegen verkouden/griep aan zit. Probeer meer te slapen en yoga oefeningen of ademhalingsoefeningen te doen zodat je lichaam zich kan herstellen. Ook een tip: reinig je nek goed tijdens het wassen en steek je haar op. Zo krijgen de poriën meer ademruimte en zal er minder snel een puistje ontstaan.  

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top