Beauty

Dit zijn de meest effectieve manieren om van acne af te komen

Dit zijn de meest effectieve manieren om van acne af te komen

Crèmepjes, zalfjes, medicijnen of antibiotica. Wat ik ook gebruikte, niks leek te helpen om mijn acne weg te krijgen. Eindeloze afspraken bij de dokter waarbij ik weer een zalfje in mijn handen kreeg geduwd. Van te voren wist ik al dat het niet ging helpen, maar ik moest het toch proberen. 

Ik weet het nog goed: toen ik een jaar of 14 was verschenen de eerste puistjes op mijn gezicht. Jammer genoeg bleef het daar niet bij. Er kwamen er meer en meer. Hoe meer er bij kwamen, hoe onzekerder ik werd. Zo had ik break-outs op mijn voorhoofd, maar ook op mijn wangen en kin. Wat ik ook probeerde, niks leek te helpen. Door dit artikel wil ik je helpen de oorzaak te vinden van jouw acne en hoe je het kan bestrijden. 

Ieders lichaam werkt anders 

Na talloze bezoekjes aan de dokter kreeg ik uiteindelijk een anticonceptiepil voorgeschreven. Na het smeren van allerlei troep en agressief spul op mijn huid, was dit de één na laatste optie. Omdat ieders lichaam anders is en werkt, zullen zalfjes of crèmepjes bij de ene persoon wel werken en bij de ander juist niet. 

Nadat mijn huid was opgeknapt dankzij de pil, bleef ik af en toe last houden van een puistje hier en daar. Ondanks dat was mijn huid wel egaal. De pil werkt voor de meeste mensen prima, omdat het je hormoonhuishouding in balans houdt. Als je dus veel last hebt van puistjes en je het niet erg vindt om hormonen te slikken, is dit zeker een goede optie. 

Het kwam drie keer zo erg terug

Toen ik negentien was en besloot om te stoppen met de pil, kwam de ellende drie keer zo erg terug. Twee maanden nadat ik gestopt was, begon ik grote onderhuidse ontstekingen te krijgen. Een halfjaar later zat ik vanaf mijn wangen naar mijn kin onder de acne. Ik werd ontzettend onzeker, herkende mezelf niet meer terug en geen van de middeltjes die ik kreeg voorgeschreven hielp. Bij mij was de oorzaak duidelijk: mijn hormoonhuishouding was volledig uit balans, nadat ik abrupt stopte met het slikken van de pil. 

De boosdoeners van binnenuit

Er zijn veel verschillende oorzaken van acne. Dit kan te maken hebben met voeding, stress, hormonen of te weinig slaap. Door blind crèmepjes en zalfjes te smeren zonder dat je weet waar je puistjes vandaan komen, kan je blijven smeren. Natuurlijk blijft het lastig om er achter te komen waar het vandaan komt. Je kan dit wel testen door je voedingspatroon aan te passen. Eet bijvoorbeeld een tijdje bepaalde dingen niet en kijk dan of je huid verbetert. Slaap je te weinig? Ga dan eerder naar bed of neem wat vaker rust. Heb je veel last van stress? Ook dit is niet best voor je huid, probeer te ontspannen en je stress onder controle te krijgen.

Werkt dit allemaal niet en was je net zoals ik ten einde raad? Dan kunnen de volgende dingen je misschien wel helpen.  

1. LED blauw licht therapie 

LED blauw licht therapie werkt bacteriedodend, vermindert de ontstekingen en stimuleert een verjongend effect van de huid en dat is precies waarom het ideaal is voor de behandeling van acne (met name bij het ontstaan van puistjes), mee-eters en huidvlekken, die zijn ontstaan door een bacterie. Dit kan je laten doen bij een salon, maar ook gewoon thuis door een LED-pen aan te schaffen (dit is wel een dure grap, maar dan heb je ook wat). 

2. Schrap zuivel uit je eet-en drink patroon

Zuivel schijnt de talgproductie te kunnen stimuleren waardoor acne kan ontstaan of zelfs verergeren. Door melk en andere zuivelproducten kan je insulineniveau verhoogt worden met als resultaat een verhoogde aanmaak van groeihormonen in de lever. Die hormonen stimuleren de aanmaak van talg waardoor je poriën sneller kunnen verstoppen. Laat dat glas melk dus maar gerust staan en kies voor 'veiligere' alternatieven!

3. Neem je eetgewoontes onder de loep 

Je bent wat je eet, wordt er vaak gezegd. Eet je ongezond en vermijd je groenten en fruit? Dan kan dit ook één van de redenen zijn dat je last hebt van acne. Mensen die aanleg hebben voor het krijgen van puistjes wordt aangeraden om onbewerkte, magere voedingsmiddelen te eten. Met hormonen volgepompt vlees en zuivel is daarnaast taboe net als chocolade, patat en ander junkfood. Helaas! Ga voor gezond onbewerkt eten zoals groente en fruit. Dit verkleint de kans op ontstekingen en uitbraken van acne en puistjes. 

 

4. Vermijd producten op oliebasis

Gebruik je een dagcrème op basis van olie en merk je dat je huid er niet goed op reageert? Dat zou heel goed kunnen als het product niet olievrij is. Kies daarom liever voor een dagcrème op waterbasis, dit is niet zo vettig en verstopt de poriën minder snel. Vooral als je een vette huid hebt, is het beter om producten gebaseerd op olie te vermijden. 

5. Gebruik rozenwater als reiniging

Eén van mijn favorieten is rozenwater. Dit kan je gebruiken als tonic, reiniger en make-up remover. Het werkt kalmerend en kan acne en littekens verminderen. Het product is 'puur natuur' en is vrij van SLS, parabenen en andere ingrediënten die je liever niet op je huid gebruikt. Daarnaast ruikt het goedje ook echt heerlijk en voelt je velletje fris aan als je het hebt opgebracht. 

Ik moet hier wel even bij vermelden dat je goed de ingrediëntenlijst van je rozenwater moet lezen. Er moet namelijk Rosa damascena flower in zitten en verder zo min mogelijk andere ingrediënten. Anders heb je misschien geen echt rozenwater gekocht. Opletten dus.

6. Houd je menstruatie bij

Als je weet dat je acne hormonaal is, kan het helpen om je menstruatie bij te houden door een period tracker. In de app/play store staan talloze apps die je hierbij kunnen helpen. Door bij te houden wanneer je menstruatie komt, kan je patronen herkennen en dus de break-outs linken aan je menstruatie. Zo zie je wanneer het erger wordt en wanneer het weer weg trekt. Chrissy Teigen liet dit een tijdje terug ook zien op haar Instagram: iedereen krijgt hier dus mee te maken!

7. Vermijd heftige, op alchohol gebaseerde producten 

Vaak wordt er aangeraden om puistjes en acne te bestrijden met heftige middeltjes. Dit werkt vaak averechts. Gezichtsreinigers op basis van alcohol of de meeste populaire producten tegen acne werken meestal juist niet. Je moet zeker niet de poriën blokkeren of de opperhuid beschadigen. Ik moet ook zeggen dat veel van de populaire producten bij veel mensen niet goed werken. Ga voor natuurlijke producten en gebruik niet teveel middeltjes door elkaar. 

8. Ten einde raad? Ga naar de dermatoloog

Als echt niks helpt, wordt er aangeraden om gewoon naar de dermatoloog te gaan. Dit zijn de echte experts en zij kunnen je goed helpen met je huidprobleem. Wel moet je hier in je achterhoofd houden dat de dermatoloog één van de laatste opties is en je hier vaak zware medicatie krijgt voorgeschreven. Zo kreeg ik een aantal maanden geleden Isotretinoïne voor een jaar. Artsen schrijven dit medicijn voor bij ernstige acne, als de gebruikelijke medicijnen onvoldoende helpen. Heftig spul dus!

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top