Lifestyle

Mediteren als je niet stil kunt zitten

Mediteren als je niet stil kunt zitten

Mediteren bestaat zo’n beetje uit stilzitten en nergens aan denken, toch? Wat blijkt: er bestaan nog talloze andere manieren om je meditatiesessie invulling te geven. Ook tijdens bewegen kun je helemaal zen worden.

Mediteren tijdens bewegen

Heb je moeite met stilzitten tijdens een meditatie? Dan hoeft dit helemaal niet te betekenen dat je er per definitie niet goed in bent. Stil op een plek blijven zitten is namelijk geen vereiste voor een momentje van ontspanning. Ook als je liever actief bezig bent kun je mediteren.

Je kunt dit op een manier doen die voor jou fijn is. Je hoofd leegmaken terwijl je sport of met iets anders bezig bent. Er zijn geen regels en bewegen is helemaal prima als dat voor jou goed werkt. Voor sommige kan het zelfs extra stimulerend werken om gedachten uit te zetten. Je bent je bewust van je gedachten en kunt ze vervolgens ‘stillen’. Hoe doe je dit? Door ze te erkennen, er geen oordeel aan te hangen en er geen aandacht aan te besteden. Het kan helpen om daarbij op je ademhaling te focussen. Je legt je aandacht dan op iets anders dan je gedachten. Dit kun je ook toepassen op je bewegingen. Focus je op hoe je dit doet. Welke bewegingen maak je? In welke snelheid? Zo kom je nog meer in die zen-modus.

Op ieder moment van de dag

Eigenlijk kun je dus op elk moment van de dag zo’n zen-momentje inplannen. Tijdens het wandelen, het wachten op de trein of opruimen in huis. Wanneer je het doet is helemaal aan jou – het kan op veel meer momenten dan je denkt. Wees tijdens zo’n meditatie vooral niet te streng voor jezelf. Het is volkomen normaal als het de eerste paar keer niet lukt om je gedachten de baas te worden. Probeer steeds meer de focus op je ademhaling en beweging te leggen. Zo leer je controle te krijgen op je gedachte en wordt je na zo’n momentje overladen met een gevoel van helderheid en rust.  

Ga jij deze manieren van mediteren uitproberen?

Ook interessant: kan cafeïne je vruchtbaarheid beïnvloeden?

Deel dit artikel
Back to top