Lifestyle

5x delen van groenten die we normaal weggooien, maar eigenlijk wél kunnen eten

5x delen van groenten die we normaal weggooien, maar eigenlijk wél kunnen eten

Vaak worden balderen en schillen in de prullenbak gegooid, terwijl deze 'restjes' prima te eten zijn. Zonde van het eten én het geld. Ga voedselverspilling tegen door ook delen van groente te eten die je normaal weg zou gooien met deze tips.

1. Aardappelschillen

Aardappelen schillen is verleden tijd. Mét schil zijn ze net zo lekker, (en misschien zelfs lekkerder)of ze nu gekookt, gebakken of gefrituurd zijn. Ook zoete aardappelen uit de oven zijn heerlijk met schil. Mocht je aardappelpuree maken, bewaar dan de schil, en maak hier later de meest knapperige aardappelchips van.

2. Bloemkoolbladeren

Voordat je een bloemkool kookt, haal je waarschijnlijk de bladeren eraf. Je hoeft ze niet weg te gooien! Je kunt ze namelijk frituren of roosteren in de oven voor een heerlijk knapperige snack. Ook de stronk van de bloemkool hoeft niet de vuilnisbak in, deze kun je gewoon met de rosjes meebakken of -koken.

3. Schil van pompoen

Het schillen van een pompoen is al lastig, maar eigenlijk ook onnodig. Je kunt de schil prima eten, en in combinatie met het zachte vruchtvlees geeft de schil juist een lekkere bite. Ook voor pompoensoep hoef je de pompoen niet te schillen, maar haal de losgelaten stukjes later uit de soep als je deze tegenkomt.

4. Groene deel van prei of bosui

De groene delen van een prei of een bosui zijn goed te eten. Sterker nog: ze hebben juist meer smaak en bite dan de witte stukken. Haal de bruine of uitgedroogde stukjes aan de uiteindes eraf en gebruik het groene deel op dezelfde manier als dat je het witte gedeelte gebruikt. Tip: Laat het witte deel juist over, en stop dit in een klein laagje water om een geheel nieuwe prei of bosui te kweken!

5. Loof van wortels

De loof van wortels, de groene takken aan de bovenkant, heeft een milde wortelsmaak en ziet er mooi uit in een salade. Je kunt er ook pesto van maken en over geroosterde worteltjes druppelen of gebruiken als saus voor een pasta. 

 

 

 

Beeld: Pexels.com
Deel dit artikel
Back to top