Mama

Kan cafeïne je vruchtbaarheid beïnvloeden?

Kan cafeïne je vruchtbaarheid beïnvloeden?

Heb jij een kinderwens? Dan zul je vast en zeker geïnteresseerd zijn in alles omtrent lichaam, vruchtbaarheid en zwangerschap. Een gezonde leefstijl kan helpen om je lichaam voor te bereiden op een eventuele zwangerschap. Soms zijn er daarbij voedingsproducten die je beter wel en niet kunt nuttigen. Hoe zit het met koffie? Heeft cafeïne invloed op de vruchtbaarheid?

Koffie drinken

Veel mensen drinken regelmatig een kopje koffie. Het kan heerlijk zijn om ’s ochtends een bakkie te doen en daardoor de dag met wat meer energie te beginnen. Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar de vraag of deze gewoonte je vruchtbaarheid kan beïnvloeden. Het kan handig zijn om daar het antwoord op te weten. Zo kun je ofwel met een gerust hart je kopjes blijven drinken, of deze gewoonte vervangen voor iets anders.

Kan cafeïne je vruchtbaarheid beïnvloeden?

Het antwoord op de prangende vraag: er is nooit een duidelijke link gevonden tussen het drinken van koffie en vruchtbaarheid. Toch wordt het ook niet uitgesloten dat het zekere invloed heeft. Er bestaat nog niet genoeg bewijs om te stellen dat het je kans op een zwangerschap aanzienlijk vergroot of verkleint. Hoewel we geen conclusies kunnen trekken, is het wel zo dat er dus ook geen bewijs is dat het geen effect heeft. Om het zekere voor het onzekere te nemen kun je je inname dus wat inperken.

Hoeveel koffie per dag?

Het blijkt dat je een bepaalde hoeveelheid cafeïne per dag kunt nemen. Ga je over die hoeveelheid heen, dan zou dat schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. Neem niet meer dan 400 mg. Dit staat gelijk aan vijf koppen koffie van normale sterkte. Dat is toch nog best veel. Het Voedingscentrum heeft als advies aan zwangere vrouwen gegeven om niet meer dan 200 mg per dag tot je te nemen. Dit staat dus gelijk aan twee koppen koffie. Houd in gedachten dat ook andere voedingsmiddelen cafeïne kunnen bevatten, zoals thee en frisdrank. Het kan fijn zijn om dit zoveel mogelijk te vervangen met water.

Ook interessant: hoeveel koffie mag je drinken als je zwanger bent?

Beeld: Pexels
Deel dit artikel
Back to top