Health

Waarom je sportkleding misschien niet zo gezond voor je is

Waarom je sportkleding misschien niet zo gezond voor je is

Sporten doe je het liefst in comfortabele, maar ook zeker leuke kleding. Als dat iets is dat je helpt gemotiveerd te blijven, blijf je daarmee ook gezond. Toch zijn we erachter gekomen dat sportkleding zelf toch niet zo goed is voor je gezondheid...

Chemische stoffen in sportkleding

Je sportkleding droogt snel, ademt goed door en is erg rekbaar. Dat klinkt misschien heel fijn en dat is het ook, maar om dit effect te krijgen, worden er chemische middelen toegevoegd aan synthetische stoffen. En ja, jouw sportkleding is van synthetische stoffen gemaakt. Kijk maar naar het label: waarschijnlijk zie je 'spandex', 'polyester' of 'nylon' staan. Deze stoffen bevatten dus ook chemische middelen, wat dan weer leidt tot hormonale onbalans, schildklieraandoeningen en neurologische problemen.

Plastic

Volgens onderzoek van de American Chemical Society en de Universiteit van Birmingham zitten er naast chemische goedjes die zorgen voor hormonale disbalans, schildklieraandoeningen en neurologische problemen ook andere toevoegingen in kleding die niet goed voor je zijn, zoals weekmakers, BPA en PFAS. Bpa wordt gebruikt om verschillende soorten plastic te maken. Dit kunnen verpakkingen zijn, maar zit dus ook in je kleding. Via zweet kunnen deze stoffen zich mengen en worden ze via de huid opgenomen in je lichaam. Sommige sportkleding bevat zelfs tot veertig keer meer BPA dan de veilige hoeveelheid volgens het onderzoek.

Zweet

Niet alleen weekmakers, BPA en PFAS zitten in je kleding, maar ook vlamvertragers: dit zijn giftige stoffen die ervoor zorgen dat je kleding minder snel vlamvat. Ook hierbij speelt je zweet een rol: Het onderzoek laat weten dat jouw menselijke zweet deze stofjes ook weer vrij laat komen en dat ook deze via je huid in je lichaam terechtkomen. Hoe meer je dus zweet, hoe meer van al deze chemische stoffen je lichaam binnendringen.

Beeld: Pexels.com
Deel dit artikel
Back to top