Gezichtsverzorging

Zo knijp jij die vervelende puist uit als het echt niet anders kan

Zo knijp jij die vervelende puist uit als het echt niet anders kan

Hé bah, een puistje. Deze wil je natuurlijk het liefst gelijk uitknijpen. Maar een pukkeltje uitknijpen zou eigenlijk je laatste optie moeten zijn om ervan af te komen. Toch begrijpen wij dat je soms echt geen andere optie hebt dan uitknijpen. 

Volg deze stappen om op de meest hygiënische manier een puistje uit te knijpen, voor als je écht geen andere keuze hebt.

1. Ontsmetten

Om een puistje zonder al te veel consequenties uit te kunnen knijpen, zijn voorzorgsmaatregelen zoals ontsmetten zeer belangrijk. Met ontsmetten hebben we het niet alleen over de huid waar de puist zit, maar ook je handen en eventuele tools die je gaat gebruiken. Zelfs de wasbak of tafel waar je de spullen op legt kan je het beste even een doekje over halen. Zo verklein je het risico op een infectie, want alle dingen die je gebruikt gaan in contact komen met gebroken huid, wat erg kwetsbaar is.

2. Verwarmen

Het uitknijpen van een puistje is het simpelst als de poriën open staan. Hierdoor is het makkelijker om de inhoud van de puist naar buiten te krijgen. De beste manier om dit te doen, is door een warme douche te nemen. Een warm washandje op de plek leggen, kan hier ook goed bij helpen. 

3. Knijpen maar

Dan is het tijd om daadwerkelijk te gaan knijpen. Neem hier de tijd voor en wees geduldig. Druk met twee vingers zachtjes tegen beide kanten van het puistje. De truc hier is om zachtjes naar beneden te duwen. Om het jezelf iets makkelijker te maken, kan je de puist ook heel voorzichtig kapot prikken met een ontsmette naald. Doe dit alleen als er een wit puntje op de puist zit. Wees hier heel voorzichtig mee want zo voorkom je dat je gezonde huid beschadigt.

4. Weet wanneer je moet stoppen

Als een puist klaar is om uitgeknepen te worden dan zal je dit merken wanneer je hiermee bezig bent. Een puist die hier nog niet klaar voor is, zal waarschijnlijk niet makkelijk meewerken. Dit betekent simpelweg dat je beter nog even kan wachten met uitknijpen. Toch doorknijpen kan ervoor zorgen dat de inhoud van de puist dieper de huid in gaat. Dit kan leiden tot irritatie en nog meer puistjes. Als je er echt niet van af kan blijven dan zijn er gelukkig ook nog andere methoden om van puistjes af te komen, die iets minder drastisch zijn voor jouw velletje.

5. Voorkom nieuwe puistjes

Als het uitknijpen succesvol is verlopen, moet je de klus afronden om te voorkomen dat er meer puistjes volgen. Maak de uitgeknepen puist goed schoon zodat het niet opnieuw geïrriteerd kan raken. Verder kan je voor de rest van je gezicht proberen om puistjes te voorkomen door je poriën goed schoon te houden. Niet met make-up op slapen dus en gebruik af en toe een reinigend masker. Water en gezond eten zijn ook je beste vriend als het op puistjes voorkomen aankomt.

Heb jij last van hormonale acne? Lees er dan hier alles over en hoe je het moet behandelen.

 
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top