Health

Dit voedsel kun je beter niet in de avond eten

Dit voedsel kun je beter niet in de avond eten

Het is prima om nog even wat te eten voordat je onder de dekens kruipt. Toch zijn er een aantal dingen waar je jezelf en je lichaam geen plezier mee doet als je het eet voordat je gaat slapen. Vermijd deze voedingsmiddelen voor een betere nachtrust.

Caffeïne

Dit klinkt natuurlijk als een no-brainer. Maar caffeïne is niet handig om te consumeren voordat je gaat slappen. Het is een stimulant, dus maakt het je actiever. Caffeïne kan in je lichaam blijven voor acht uur. Houd hier dus rekening mee als je gedurende de dag een kopje koffie neemt. En caffeïne zit niet alleen in koffie, maar ook in thee en zelfs chocolade. Om jezelf de beste nachtrust te bieden kun je deze dingen dus beter vermijden in de avond.

Alcohol

Alcohol kan ervoor zorgen dat je slaperig wordt, maar na twee drankjes of meer zal je niet echt goed slapen. Het is vergelijkbaar met de slaap die je zal hebben na het consumeren van caffeïne. Ofwel: je raakt niet in diepe slaap en zal daardoor vaker wakker worden gedurende de nacht.

Suiker

We kennen allemaal wel dat gevoel dat je krijgt na het eten van suikerrijk eten. Je krijgt opeens een enorme energieboost, en dat is nou precies wat we niet willen in de avond. Door die energieboost kan het moeilijker zijn om in slaap te vallen. Vooral toegevoegde suikers zorgen voor deze effecten. Als je dit wil vermijden, maar wel zin hebt in een zoete snack, raden we aan om voor fruit te kiezen. Combineer dit met iets eiwitrijks. Hierdoor kan je lichaam de suiker langzamer verteren. Dit helpt om die energieboost te voorkomen.

Pittig eten en/of eten met een hoge zuurgraad

Na het eten van pittig eten, of eten met een oge zuurgraad, is de kans dat je last krijgt van brandend maagzuur een stuk groter. Zeker vlak voordat je gaat slapen wordt deze kans vergroot. Dit komt namelijk doordat het zuur makkelijker omhoog kan komen als je ligt. Laat de hete saus dus maar even staan tijdens je avondsnack.

Al het eten dat moeilijk is om te verteren

Er zijn verschillende soorten eten die voor je lichaam moeilijk zijn om te verteren. Hierbij gaat het voornamelijk om eten met veel vezels en crucifere groenten zoals broccoli. Als je hier te veel van eet kan je last krijgen van winderigheid en een opgeblazen gevoel. Hiermee willen we zeker niet zeggen dat je dit soort eten helemaal moet vermijden, ze zijn tenslotte erg gezond. Maar pas ermee op in de avond.

Bron: Self
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top