Health

Feit of fabel: suiker is verslavend

Feit of fabel: suiker is verslavend

'Nog een koekje...' En het pak is leeg! Kun jij je snoepgedrag ook niet verklaren? Je kunt al snel zeggen dat je een suikerverslaving hebt, maar bestaat dat wel?

Wat doet suiker met je hersenen?

Elke keer dat je een snoepje, chocolaatje of koekje naar binnen werkt gebeurt er iets met je brein. Het beloningscentrum in je hersenen wordt geactiveerd, waardoor de stof dopamine vrijkomt in je lichaam. Dit bevordert op korte termijn je geluksgevoel, op dezelfde manier als dat drugsgebruik dat doet.

Is suiker verslavend?

Door het blije gevoel dat je brein geeft, wil je zoete dingen blijven eten. Maar dit noemen we geen echte verslaving, omdat het te maken heeft met tolerantie. Bij drugs, alcohol of andere stimulerende middelen heb je steeds grotere hoeveelheden nodig om de effecten van dopamine te ervaren. Bij zoetigheid is dit niet het geval. Ook lichamelijk is het niet verslavend, omdat je er geen fysieke ontwenningsverschijnselen van kunt krijgen. Wanneer je probeert te stoppen met alcohol of drugs, zul je merken dat je gaat trillen of zweten. Deze verschijnselen verdwijnen wanneer je het middel weer (meer) gaat gebruiken. Zoetigheid geeft dit effect niet, omdat je lichaam niet kan wennen aan de suikers.

Wat is verslaving?

Verslaving is een psychische aandoening waarbij in het internationale handboek voor het diagnosticeren van psychische stoornissen (DSM 5 (V)) elf criteria voor het herkennen van verslaving zijn. Bij twee of drie van deze criteria kun je spreken van een milde stoornis. Voldoe je aan meer criteria, spreken we over gematigde verslaafden of ernstig verslaafden. Wanneer je een verslavend middel voortdurend gebruikt kan dat zorgen voor problemen in je sociale leven, op het werk of thuis. Ook kun je niet alleen jezelf, maar ook anderen in gevaar brengen door deze verslaving door te zetten. De verslavingscriteria zijn voornamelijk van toepassing op alcohol en drugs, dus niet bij suiker.

Conclusie: feit of fabel?

We kunnen niet spreken van een suikerverslaving, omdat het te weinig van de elf criteria aanvinkt. Wat wél de reden is van onze sugar cravings? Ons oerbrein! Suikers en vetten leveren ons energie en zijn niet veel los in de natuur te vinden. Onze voorouders wisten daarom heel goed dat, wanneer ze honing tegenkwamen, ze zich daarmee vol wilden proppen. Ze wisten natuurlijk niet wanneer ze nog eens zo'n kans zouden krijgen. Je zult dus wel je best moeten doen om de zoetekauw in je in toom te houden. Maar verslavend? Nee, dat is het niet.

Beeld: Pexels.com
Deel dit artikel
Back to top