Health

5X gezondere foodswaps die je wil maken

5X gezondere foodswaps die je wil maken

Wil je gezondere keuzes maken? Dan zijn deze foodswaps ideaal om calorieën te besparen.

Gezonde foodswaps

We willen allemaal gezonder leven: dat betekent misschien fitter worden of wat meer op de lijn letten. Deze alternatieven van 'gewonere' producten helpen je met het beperken van het aantal calorieën, maar zijn net zo lekker - als niet lekkerder - dan het origineel.

1. Fruitspread

Eet je graag jam, bijvoorbeeld op een broodje, een croissant of in een gebakje? Dat is natuurlijk superlekker, maar heel gezond is het niet. Wist je dat er een gezonder alternatief bestaat? Fruitspread is een soortgelijk product, maar dan met minder suiker en meer fruit. Gezonder én lekkerder! Zo bevat de aardebienjam van de Albert Heijn 248 calorieën per honderd gram, terwijl de fruitspread van hetzelfde merk slechts 118 calorieën per honderd gram bevat. Ook AH-abrikozenjam, dat 248 calorieën per honderd gram bevat, is met per honderd gram AH-fruitspread slechts 119 calorieën. Met meer dan de helft minder aan calorieën is dit één van de betere foodswaps.

2. Pesto uit een potje

Tuurlijk, we houden van pesto, en dan het liefst zelfgemaakt. Soms hebben we daar geen tijd voor of geen zin in, dus kopen we hetgene wat er het meeste op lijkt: de verse groene pesto in een bakje van de Albert Heijn. Deze bevat alleen aardig wat calorieën: per honderd gram telt het 569 kcal. De AH groene pesto uit pot is een gezonder alternatief: hier zitten 365 calorieën in per honderd gram.

3. Mager rundergehakt

Voor alle vleeseters onder ons: normaal rundergehakt bevat meer vet dan mager rundergehakt. Hierdoor is het gezonder in vetten, maar zitten er ook minder calorieën in. Mager rundergehakt is per honderd gram 192 calorieën, terwijl normaal rundergehakt 228 calorieën per honderd gram bevat.

4. Frietsaus

Ook één van de beste foodswaps die je kunt maken: mayonaise omruilen voor fritesssaus. Fritessaus heeft een aanzienlijk lager vetgehalte ten opzichte van mayonaise, en is daarom lager in calorieën. De mayonaise van de Albert Heijn bevat er namelijk 618 per honderd gram van, terwijl de AH-fritessaus slechts 294 calorieën per honderd gram meebrengt.

5. IJs-chocoladerepen

Iedereen verlangt wel eens naar zo'n overheerlijke chocoladereep, maar als je probeert af te vallen is dat misschien niet de beste keuze. IJs-chocoladerepen zijn niet per se gezond, maar wel een heel stuk lager in calorieën. Zo krijg je voor een Snickers-chocoladereep van ongeveer vijftig gram 242 calorieën binnen, terwijl dat aantal met hetzelfde gewicht bij een Snickers-ijsreep op 179 zit.

Beeld: Pexels.com
Deel dit artikel
Back to top