Health

Goede voornemens? Begin bij het vinden van een goede sportbeha

Goede voornemens? Begin bij het vinden van een goede sportbeha

Heb jij als voornemen dat je meer wilt gaan sporten? Dat begint al bij het vinden van de juiste sportbeha.

Soorten sportbeha's

Sporten kost al veel motivatie en energie, dus waar je je geen zorgen om wil maken, is een sportbeha die niet goed zit. Hoe kies je nu de goede uit, in een wereld vol beha's in verschillende kleuren, vormen en materialen? Om te beginnen kunnen we ze verdelen in twee categorieën: het encapsulatiemodel en het compressiemodel. Een compressiemodel drukt de boezem samen, om ervoor te zorgen dat de boel niet op en neer gaat wanneer je aan het hardopen bent. Of omdat 'de dames' niet in de weg moeten zitten tijdens het tillen van gewichten. Het compressiemodel doet z'n werk goed, maar niet iedereen houdt ervan. Het encapsulatiemodel wordt vaker gebruikt door mensen met grotere voorgevels. Een 'bakje' voor elke borst, ook wel een cup genoemd, zorgt ervoor dat de borsten nog steeds naar het lichaam gedrukt worden, maar dan individueel. Zo krijg je geen 'monoboob', maar blijven ze nog steeds goed op hun plek. Ook geeft dit een minder benauwd gevoel.

Welke sport?

Allebei de modellen zijn goed, maar bedenk je eerst welke sport je ermee gaat beoefenen. Zo heeft een hardloper een compactere beha nodig dan iemand die aan yoga of wielrennen doet. Hoe harder je je lichaam beweegt, hoe groter de impact op je borsten is. Het is dan verstandig om te kiezen voor een beha met minder elasticiteit, dus minder rekbaar materiaal. Doe je aan een sport waar je veel gaat zweten? Kies dan niet voor een beha met voorgevormde cups, maar vermijd deze liever. Ze vangen namelijk al het vocht op, waardoor ze kletsnat raken en vol bacteriën komen te zitten.

Hoe strak?

Welke sport je ook beoefent, een sportbeha moet goed strak zitten. Natuurlijk niet oncomfortabel strak, maar nét een klein beetje merkbaar. Het gewicht van je borsten wordt namelijk van je schouders gehaald als je een goede beha draagt. Hoe groter de voorgevel, hoe strakker de omvang vaak moet zijn. Het moet altijd comfortabel blijven, maar schrik niet van strak. Koop de sportbeha daarom ook op basis van het ruimste haakje. Wanneer deze pasvorm goed is, kun je 'm langer gebruiken. Na een aantal keer dragen en wassen zal de beha namelijk wat losser zitten, waarbij je 'm op dat moment een haakje strakker kan doen. Wees ook vooral niet bang voor een vetrandje dat over of onder je beha komt. Dat betekent dat je sportbeha zijn werk doet: hij geeft ondersteuning en grip. Natuurlijk snappen we het als je het écht niet mooi vindt, maar om de beste effecten te merken van de beha is dit wel de uitkomst.

Beeld: Pexels.com
Deel dit artikel
Back to top