Lifestyle

4x tekenen van emotionele manipulatie waar je voor moet uitkijken

4x tekenen van emotionele manipulatie waar je voor moet uitkijken

Emotionele manipulatie kom vaker voor dan je denkt. Maar hoe herkennen we het? En is het jou ook wel eens overkomen?

Verschillende vormen van manipulatie

Emotionele manipulatie komt in vele vormen. Zo kun je bij bijvoorbeeld agressie als snel stellen dat er manipulatie plaatsvindt, net als wanneer deze personen hun gelijk willen bewijzen. Andere vormen zijn misschien niet zo snel te herkennen, dus hier zijn een aantal signalen waar je op kunt letten:

1. Intellectueel pesten

Manipulators zijn al snel geneigd je te overspoelen met informatie, om je vervolgens de grond in te kunnen stampen met het feit dat je niet zoveel over het onderwerp weet. Maar het gekke is, dat zij waarschijnlijk evenveel weten over het onderwerp. Vaak doen manipulators alsof ze verstand hebben van een onderwerp om gelijk te krijgen, terwijl deze 'feiten' net zo goed bedacht kunnen zijn.

2. Schuldgevoelens creëren

Als je niet lekker in je vel zit of van streek bent, kan iemand je manipuleren om je schuldig te laten voelen voor je eigen emoties. Ze kunnen je namelijk beschuldigen van onredelijk zijn of aanstellen. Tijdens een ruzie of meningsverschil zullen ze je dan ook schuldgevoelens aanpraten, zodat jij uiteindelijk sorry zegt en zij ermee weg komen.

3. Vertrouwen krijgen en schaden

Emotionele manipulators doen er vaak alles aan om de kennismakingsfase over te slaan, of in ieder geval de eerste paar stappen, om hun kwetsbaarheden en geheimen met je te delen. Deze mensen gaan al vaak 'te snel' in een relatie, omdat ze vanaf het begin een gevoel op willen wekken dat je ze kan vertrouwen. Dit doen ze door zich eerst zelf kwetsbaar op te stellen zodat jij het gevoel krijgt dat jij dit ook moet of kunt doen. Ze proberen je speciaal te laten voelen, zodat jij ook jouw geheimen deelt. Maar pas op: de geheimen en kwestbaarheden die manipulators met je delen, zijn vaak niet echt. Ze doen dit vaak alleen zodat jij jouw kwetsbaarheden, onzekerheden en geheimen zult vertellen. Deze kunnen ze na verloop van tijd tegen je gebruiken om alles te krijgen wat ze willlen van je. En dát is manipulatie.

4. Geen verantwoordlijkheid voor eigen fouten nemen

Deze mensen zullen nooit verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen gemaakte fouten. Sterker nog, ze doen er alles aan om jou de schuld te geven. Of ze verzinnen een ander smoesje. Zeggen ze iets grofs of gemeens en worden ze daarop aangesproken? Dan zeggen ze simpelweg dat het een 'grapje' was. Kritische opmerkingen kunnen ze vermommen als sarcasme, terwijl ze je eigenlijk willen laten twijfelen. Als dit niet lukt, en je geeft niet toe, verdraaien ze alles zodat het uiteindelijk toch jouw fout is.

Beeld: Pexels.com
Deel dit artikel
Back to top