Health

Droge handen door de kou? Dit kun je er tegen doen

Droge handen door de kou? Dit kun je er tegen doen

Krijg jij in de winter ook last van droge handen? Dat is niet zo gek, en dit is wat je ertegen kunt doen.

Handen wassen

De temperatuur van het water waarmee je je handen wast is erg belangrijK. Was je je handen te heet, tast je de beschermlaag van je huid aan. Hiedoor wordt de huid trekkerig en droogt het sneller uit. Gebruik daarom lauwwarm water om alles goed schoon en soepel te houden. Ook voor het drogen is een tactiek: hard droogboenen is een no-go. Droog de huid voorzichtig door het de deppen. Hoe zachter je met je huid omgaat, hoe minder droog het zal worden. Daarnaast is een goede verzorging van de huid ook goed. Gebruik daarom milde handzeep en hydraterende crème. Zo houd je de huid echt soepel.

De juiste zeep

Misschien we één van de belangrijkste stappen: de goede handzeep hebben. De verkeerde kan je huid nóg meer uitdrogen. Gebruik een milde zeep, zoals een vloeibare. Een blok zeep heeft vaak een hogere pH-waarde, waardoor je huid meer uitdroogt. Ook kun je maar beter kijken naar de juiste ingrediënten. Ga voor een zeep zonder parfumstoffen en Sodium Lauryl Sulfate (SLS). Deze zorgen er namelijk voor dat uitdroging plaatsvindt. Sodium Laureth Sulfate (SLES) is daatentegen juist wél goed voor de huid. Andere stoffen die je graag wel in je zeep terug wilt vinden zijn glycerine, betaïne en sorbitol: deze verzachten de boel.

Handcrème

Wanneer je je handen hebt gewassen en gedroogd, is het tijd voor de perfecte handcrème. Ook hierbij kun je het beste goed opletten: veel soorten zorgen ervoor dat je je huid meer uitdroogt, waardoor je er meer van wilt gebruiken en je het dus steeds vaker gaat kopen. Een slimme tactiek, maar niet goed voor de gezondheid van de huid. Let hierop bij het kiezen van een goede hydraterende crème:

 

  • Geen parfum: parfumstoffen drogen - net als bij zeep - de huid uit. Ook kun je je huid irriteren en blijven de handen trekkerig.
  • Er zijn stoffen die een laagje over je huid leggen. Hierdoor kan het ovcht uit de hand niet verdampen, waardoor ze soepeler blijven. Voorbeelden van deze stoffen zijn paraffine, dimethicone, squalaan en plantaardige olieën als jojobaolie, lavendelolie en druivenpitolie.
  • Andere imngrediënten die je graag wilt zien op het lijstje zijn ceramiden, hyaluronzuur, panthenol en glycerine. Deze stoffen verzachten en hydrateren de huid.

Bescherming

Overige bescherming is heel belangrijk als je je handel soepel wilt houden. Ben je aan het schoonmaken? Trek dan schoonmaakhandschoenen aan. Ook op de fiets of tijdens het wandelen is het handig om handschoenen of wanten te dragen. Ook de zon speelt een rol bij een droge huid: smeer daarom altijd SPF voor je naar buiten gaat, ook in de koude wintermaanden. Als écht niets werkt, kun je ook een handmasker proberen. Smeer hiervoor een goede handcrème op en bedek dit met een laag vaseline. Trek vervolgens handschoenen aan en je zult merken dat je handen de volgende ochtend net zo zacht zijn als babybillen!

Beeld: Pexels.com
Deel dit artikel
Back to top