Lifestyle

Alcohol op de eerste date: een goede manier om de relatie te starten?

Alcohol op de eerste date: een goede manier om de relatie te starten?

Dronken mensen maken vaak niet de beste keuzes, dus is het wel verstandig om op je eerste date te gaan borrelen?

Veelvoorkomend

Dat er heel vaak wordt gedronken tijdens een eerste date komt voor velen niet als verrassing. Hoe vaak precies weten we niet, maar dat het veel voorkomt is wél zeker. We gebruiken vaak alcohol om wat losser te komen: het heeft een verlammende werking op je prefrontale cortex, waardoor je impulsbeheersing, het nemen van beslissingen en inschatten van gevolgen verminderen.

Positief of negatief?

Drankjes tijdens je date kunnen positief uitpakken omdat je meer zelfvertrouwen krijgt: stomdronken zal het voor jullie beiden niet goed uitpakken, maar een drankje of twee kan geen kwaad. Als je bepaalde stappen durft te zetten met een drankje op, is dat misschien nét dat ene zetje dat je nodig hebt. Daarnaast kun je na een aangeschoten date wel helder beslissen of het iets wordt. Maar het drinken van alcohol heeft niet altijd positieve kanten: je kunt bijvoorbeeld moeilijker inschatten of je date interesse heeft: je denkt dat diegene jou juist heel leuk vindt, terwijl dat misschien niet zo is. Ook kunnen er dingen gebeuren waar je achteraf spijt van krijgt. Alcohol helpt je niet altijd de beste keuzes te maken, en we kennen allemaal wel verhalen van anderen (of jezelf) waarbij er domme dingen gezegd of gedaan werden.

Advies

Ons advies? Word niet dronken, en probeer helder na te blijven denken. Een beetje losser mag natuurlijk: zo kom je van de zenuwen af. Maar zodra alles begint te draasien ga je te ver: sneller dan verwacht zeg of doe je dingen waar je spijt van gaat krijgen, wordt je wakker met een kater én is je date waarschijnlijk afgeknapt. Houd het daarom gezellig met een paar borrels, maar drink niet te veel.

Beeld: Pexels.com
Deel dit artikel
Back to top