Health

Hoeveel kopjes koffie per dag is een gezonde hoeveelheid?

Hoeveel kopjes koffie per dag is een gezonde hoeveelheid?

In de moderne samenleving lijkt koffie een onmisbaar element van onze dagelijkse routine te zijn geworden. Of het nu gaat om het opstarten van de ochtend, een gezellig samenzijn met vrienden of een welverdiende pauze tijdens het werk, koffie speelt een centrale rol in ons dagelijks leven. Maar hoeveel kopjes koffie per dag zijn eigenlijk gezond?

Maximaal aantal koppen koffie

Er is een duidelijk antwoord op de vraag: 'hoeveel kopjes koffie mag ik per dag'. Om een gezond hard en een normale bloeddruk te behouden kun je maximaal zes koppen koffie per dag drinken. Vanaf zes kopjes wordt het risico op hart- en vaatziekten verhoogd.

Uit onderzoek blijt dat mensen die meer dan zes koppen koffie per dag drinken, ongeveer 22% meer risico lopen op hart- en vaatziekten dan mensen die slechts één á twee kopjes drinken. Daardoor staat de grens momenteel op zes koppen.

'Te' veel

Zoals met bijna alle goede dingen, is iets waar 'te' voor staat, nooit goed. Koffie is zelf niet slecht voor je, maar té veel koffie wel. Het kan zorgen voor een hoge bloeddruk en  geeft een hoger risico op hartziekten. Daarnaast kun je last krijgen van bijwerkingen als hoofdpijn, trillerig worden, hartkloppingen en duizeligheid. Ook je darmen vinden te veel koffie niet leuk: denk hierbij aan een opgeblazen gevoel en diarree.

Beeld: Pexels.com
Deel dit artikel
Back to top