Health

12x eiwitrijk voedsel voor je dagelijkse proteïne inname

12x eiwitrijk voedsel voor je dagelijkse proteïne inname

Proteïne hebben we allemaal nodig om groot en sterk te worden. Toch is het voor veel mensen lastig om er genoeg van binnen te krijgen. Dit zijn 12 eiwitrijke voedingsmiddelen om toe te voegen aan je dieet, voor vleeseters, vegetariërs en vegans!

Eieren

Een eitje is perfect om je dag mee te beginnen. Je kunt het op veel verschillende manieren bereiden en is eigenlijk aan iedere maaltijd van de dag wel toe te voegen. Dit maakt een eitje het perfecte voedingsmiddel om je proteïne inname mee te verhogen. Een ei bevat ongeveer zes gram eiwitten.

Amandelen

Amandelen bevatten veel vezels, vitamine E en magnesium. Daarnaast zijn ze ook een hele goede bron van eiwitten. 30 gram amandelen levert je zes gram proteïne op. Neem dus vooral een bakje amandelen mee als snack!

Kippenborst

Vlees is voor veel mensen een primaire bron van eitwitten. Als je veel proteïne binnen wil krijgen, is het eten van kip een goed idee. Specifiek kippenborst is heel proteïnerijk. Als je een halve kippenborst eet, zit je al op 25 gram eiwitten! Kip is dus een echte proteïnebom.

Hüttenkäse

Naast vlees is zuivel ook een hele goede bron van eiwitten. Hüttenkäse bevat weinig calorieën en weinig vet, maar veel eiwitten. Honderd gram hüttenkäse bevat elf gram proteïne!

Griekse yoghurt

We blijven nog even bij de zuivel hangen, want ook Griekse yoghurt is rijk aan eiwitten. Het is daarnaast ook rijk aan vitamine B12 en calcium. 200 gram Griekse yoghurt levert je ongeveer 20 gram eiwitten op.

Melk

Tot slot voor de zuivelopties, is melk ook een hele goede bron van proteïne. Om extra eiwitten binnen te krijgen, kun je melk door je smoothies doen of er proteïneshakes van maken. Een glas melk bevat vijf gram proteïne. Ditzelfde geldt voor soja melk. Dit maakt het voor vegans of mensen met een melkallergie een heel goed alternatief.

Linzen

Peulvruchten zijn erg eiwitrijk. Als je meer plantaardige proteïnebronnen in je dieet wil verwerken, raden we zeker aan om linzen een kans te geven. 100 gram gekookte linzen levert je negen gram proteïne op. Doe ze door salades of zelfs door soepen en pastagerechten.

Vis

Naast vlees is vis ook een hele goede proteïnebron. Hoeveel eiwitten er precies in vis zitten, hangt van het soort vis af. Maar een zalmfilet van 125 gram bevat al 30 gram proteïne!

Quinoa

Wil je jouw rijstbowl of salade proteïnrijker maken? Dan raden we zeker aan om quinoa toe te voegen. Het is rijk aan ijzer, vezels en zink. 185 gram quinoa staat gelijk aan acht gram eiwitten.

Pompoenpitten

Ben je nog op zoek naar een proteïnerijke snack? Dan zijn pompoenpitten ideaal. Ze bevatten veel ijzer, magnesium en zink. 30 gram pompoenpitten staat gelijk aan negen gram eiwitten.

Zeevruchten

Voor de liefhebbers van zeevruchten hebben we goed nieuws. Zeevruchten zijn namelijk ook rijk aan eiwitten. Denk hierbij aan oesters, garnalen en mosselen. Een portie mosselen van 85 gram bevat al 22 gram eiwitten.

Pindakaas

Als laatste plantaardige optie hebben we pindakaas. Dit is dus het perfecte beleg voor op je brood als je behoefte hebt aan een proteïnerijk ontbijt of lunch. Twee eetlepels pindakaas staan gelijk aan zeven gram eiwitten.

Bron: Healthline.com
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top