Health

Wat is zwaarder? Nadenkwerk of fysiek werk?

Wat is zwaarder? Nadenkwerk of fysiek werk?

Een baan in de bouw is zwaar, maar een 9-tot-5 kantoorbaan is ook niet altijd een eitje. Misschien denk je direct al dat fysiek werk zwaarder is, maar is dat echt zo? Een hele dag nadenken over diverse taken kost ook veel tijd en energie. Welk werk is nou écht zwaarder?

Mentaal uitgeput

No worries als je na een lange thuiswerkdag of werkdag op kantoor helemaal uitgeput bent. Dit betekent heus niet direct, dat je gewoon te weinig slaap hebt gehad. Nee, uit onderzoek blijkt dat nadenkwerk even zwaar werk is als fysiek werk. Kennelijk hopen bepaalde giftige bijproducten zich op in je hersenen na een lange dag vol nadenkwerk. Hierdoor ben je op een gegeven moment zo mentaal uitgeput, dat je liever alleen nog maar wilt Netflixen bijvoorbeeld. Zolang het maar weinig energie kost.

Minder controle op brein na zware werkdag

Voor het onderzoek werden twee groepen gevormd, waarbij de hersenen werd gemeten gedurende een hele werkdag. De ene groep kreeg taken, waarbij ze heel hard moesten nadenken. De andere groep kreeg makkelijkere taken. Bij de hardwerkende groep zagen de onderzoekers allereerst tekenen van vermoeidheid, zoals kleinere pupillen. Ook kozen zij sneller voor nieuwe taken, waarbij ze minder energie nodig hadden en een beloning kregen. Daarnaast blijkt het dat je minder controle op je brein hebt na een zware dag vol nadenkwerk.

Vermoeidheid als bescherming

Eigenlijk mag je blij zijn, dat je brein deze tekenen van vermoeidheid toont na zo’n lange werkdag. De vermoeidheid zorgt ervoor dat je stopt met het zware werk. Dat is in ieder geval de bedoeling. Het zorgt ervoor dat je hersenen goed blijven werken. Natuurlijk snappen we dat je soms gewoon écht vrijwel alle werkuren nodig hebt om alles af te krijgen. In dat geval is het slim om genoeg te slapen. Een goed slaapritme zorgt namelijk ervoor dat je mentaal gezond blijft!

Beeld: Unsplash
Deel dit artikel
Back to top