Beauty

Ben je heel erg knap? Dan kan dat wel eens enorm in je nadeel werken

Heel veel mensen denken dat je een fantastisch leven lijdt als je enorm knap bent. Knappere mensen zouden geen zorgen aan hun hoofd hebben, altijd vrolijk zijn, elke man of vrouw kunnen krijgen… Zo kan je nog wel even doorgaan maar daar klopt helemaal niet zoveel van. Aantrekkelijk zijn heeft zelfs enkele nadelen. 

Toch is het geen understatement als we zeggen dat bijna iedereen mooier wil zijn dan dat hij of zij is. Dit valt dan ook wel degelijk te bewijzen door de duizenden tot miljoenen cosmetische ingrepen die er per jaar plaatsvinden. Maar als we de wetenschap mogen geloven, zitten er genoeg downsides aan mooi zijn. 

Als je een knappe vrouw bent en opzoek bent naar werk, kan dit nog wel eens erg tegenvallen. Aantrekkelijke mannen worden juist beschouwen als sterke, betere leiders, maar voor vrouwen is dit dus totaal het tegenovergestelde. Zo worden vrouwen minder snel aangenomen voor autoriteitsposities en kan het zelfs gebeuren dat als degene bij wie jij solliciteert ook een vrouw is, zij minder snel de neiging heeft om jou aan te nemen als zij vindt dat jij aantrekkelijker bent.

Mooi zijn kan zelfs je gezondheid beïnvloeden! Het zou bijna ongeloofwaardig klinken, maar het is echt bewezen. We linken mooi zijn onbewust aan gezond zijn, wat betekent dat de good looking people minder snel serieus genomen worden als ze ziek zijn of pijn hebben. 

Dan zit er ook nog eenzaamheid aan knap zijn. Mensen hebben namelijk de neiging om meer afstand te houden van aantrekkelijke personen. Aantrekkelijkheid straalt namelijk ook macht en zelfs intimidatie uit, en kan tegelijkertijd het idee overbrengen dat ze minder makkelijk aanspreekbaar of te benaderen zijn. 

En last but not least wordt er ook op gewezen dat wanneer je tevéél met je uiterlijk bezig bent dit onnodige stress en anxiety kan opleveren, of je nou knap bent of niet. Als je obsessief bezig bent met je uiterlijk, beïnvloedt dit namelijk je ervaringen en interacties met anderen op een negatieve manier. 

Dus als je af en toe last hebt van stress, kan je daarvoor altijd nog je aantrekkelijkheid de schuld geven.

Beeld: Getty Images

Deel dit artikel
Back to top