Lifestyle

Je kan zonder dat je het door hebt gestresst zijn en dit kan je er tegen doen

Je kan zonder dat je het door hebt gestresst zijn en dit kan je er tegen doen

De zomervakantie is voorbij en het 'gewone' leventje is onderhand alweer begonnen. Dit betekent dat de wekker weer om 07:00 gaat (als het niet vroeger is), we ons weer in overvolle treinen mogen proppen en urenlang in de file staan. Het werkleven is weer in volle gang en dit brengt ook de nodige stress met zich mee. 

Het begrip ‘stress’ is inmiddels niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven, onze gesprekken en de media. Je zou kunnen stellen dat we leven in de eeuw van de eeuwige stress. Een drukke job of gewoon teveel hooi op je vork, het kunnen allemaal oorzaken zijn van stress. Maar hoe ga je hier mee om en hoe kan je ervoor zorgen dat je stress-free gaat leven? 

1. Herken je stressmomenten

Het lijkt logisch om te weten wanneer je gestresst bent. Maar schijn bedriegt. Als we constant in dezelfde staat verkeren vergeten we hoe het voelt als je zenuwstelsel in balans is. Als we blij zijn lachen we, als we moe zijn gaan onze ogen hangen, als we gestresst zijn uit ons lichaam dat ook. Luister er dus naar. 

2. Stel vast hoe je reageert op stress

Inwendig reageren we allemaal hetzelfde op stress. Onze bloeddruk gaat omhoog, ons hart gaat sneller kloppen en onze spieren trekken samen. Uitwendig reageren we allemaal anders. Sommige mensen worden boos, geïrriteerd en prikkelbaar. Dan is het goed om te focussen op acitiviteiten die je rustig maken. Anderen worden juist heel teruggetrokken en verdrietig. Voor hen is het juist goed om stimulerende activeiten te doen om stress te verminderen.  

 

3. Neem je nachtrust onder de loep

Nachtrust is een hele belangrijke factor als het gaat om stressgerelateerde zaken. Slapen helpt je te herstellen van alle prikkels en invloeden van de dag ervoor. Het geeft ons de mogelijkheid om weer op te laden voor de dag die volgt. Gun jezelf dus die nachtrust en ga eens een keer op tijd naar bed. 

4. Blijf goed voor jezelf zorgen

Tijdens stressvolle periodes vergeten we nog weleens voor onszelf te zorgen. We gaan slecht en ongezond eten en slaan de sportschool telkens over. Gezond blijven eten en sporten is belangrijk omdat je hierdoor beter om kunt gaan met stress

5. Verander je denkwijze 

We hebben snel de neiging om negatief over dingen na te denken. We maken ons zorgen over de toekomst of over dingen waar we geen invloed op kunnen uitoefenen. De kunst is om dit los te laten en te gaan leven in het hier en nu. Stressen over dingen waar je niks aan kan doen, kost ontzettend veel energie. Daarnaast is het ook nog eens zonde van je tijd! 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top