Lifestyle

6 tekenen dat je emotioneel niet beschikbaar bent

6 tekenen dat je emotioneel niet beschikbaar bent

In goede relaties – of het nou een vriend(in), familielid of partner is – is communicatie altijd key. Vooral over emoties moet je kunnen praten. Al komt het vaak genoeg voor, dat mensen dit lastig vinden. Twijfel je of jij, of iemand die je kent, emotioneel niet beschikbaar is? Check dan snel de volgende kenmerken. Hopelijk helpt het je verder.

1. Je vermijdt conflicten

Vrijwel niemand is dol op ruziemaken. Al is het voor iemand, die emotioneel niet beschikbaar is, nóg moeilijker. Je vermijdt dan gewoon liever conflicten. Dat terwijl een conflict juist de band met iemand kan versterken. Dan leer je namelijk elkaars pijnpunten kennen. Alleen is zo’n conflict soms dus lastig voor bepaalde mensen, omdat ze een conflict associëren met iets, zoals misbruik, chaos of gebrek aan veiligheid.

2. Het gaat altijd ‘goed’

Wanneer je emotioneel niet beschikbaar bent, gaat het ook altijd goed met je. Of nou ja, ‘goed’. Negen van de tien keer gaat het namelijk helemaal niet goed. Mogelijk durf je dan dus nog niet over een bepaald onderwerp te praten. Dan lieg je liever eerst over je emoties.

3. Je toont nooit kwetsbaarheid

Je kwetsbaar opstellen is sowieso niet makkelijk. Al is het voor iemand die emotioneel niet beschikbaar is nog moeilijker. Liever praat je er snel overheen en heb je het vervolgens over de ander. Maar praten over je eigen gevoelens en onzekerheden? Ho maar. No way dat iemand jouw emoties ontdekt.

4. Je bent gehecht aan vrijheid

Om jezelf zo min mogelijk te hoeven openstellen aan mensen, kun je het beste veel oppervlakkige vriendschappen hebben. Dat is dan ook het geval bij mensen, die emotioneel niet beschikbaar zijn. Die zijn meer gehecht aan vrijheid en binden zich niet snel aan anderen. Lekker blijven praten over koetjes en kalfjes.

5. Je leeft je niet makkelijk in

Doordat je zelf niet bezig bent met je eigen emoties, is zo’n persoon ook minder bezig met andermans emoties. Het is dan moeilijker om je in te leven in een ander. Al is dit ook gewoon meer confronterend, als je zelf moeite hebt met je eigen emoties.

6. Je wordt gestrest door andermans emoties

Zoals gezegd zijn emoties van anderen lastig voor iemand, wanneer diegene zelf emotioneel niet beschikbaar is. Je haakt dan gewoon af, zodra iemand over zijn/haar emoties begint. Waarschijnlijk probeer je dan nog wel te reageren, maar je haast je wel door het gesprek. Ander onderwerp, please?

Bron: Poosh
Beeld: Unsplash
Deel dit artikel
Back to top