Lifestyle

Dit is wat er met je lichaam (en geest) gebeurt als je huilt

Dit is wat er met je lichaam (en geest) gebeurt als je huilt

Een potje huilen, iedereen doet het op z'n tijd. En dat is helemaal niet erg, want soms is het gewoon even nodig of niet tegen te houden. Wist je dat er drie verschillende soorten tranen zijn? En dat de samenstelling van elk type traan anders is? Tranen bevatten namelijk niet alleen water, maar ook hormonen. 

Laten we bij het begin beginnen en uitleggen welke verschillende soorten tranen er zijn, en wanneer deze tranen tot stand komen. Daarna vertellen wij de voordelen van huilen voor jouw lichaam en geest. Ben je benieuwd? Lees dan snel verder.  

Drie verschillende soorten tranen 

Ten eerste zijn er basale (ook wel continue) tranen, die helpen onze ogen gehydrateerd te houden. Dan zijn er reflextranen, die meestal plotseling zijn en worden uitgelokt als reactie op een irritatie, zoals een ui snijden of make-up in je oog krijgen. Ten slotte zijn er de tranen die we allemaal goed kennen: emotionele of psychische tranen. Of het nu gaat om verdriet, woede of geluk, emotionele tranen zijn een unieke menselijke ervaring. Het is een fysieke manier waarop we allemaal onze emoties tonen en verwerken, of we nou blij zijn of verdrietig. 

Voordelen van huilen voor lichaam en geest 

1. Huilen helpt bij het vrijmaken van stresshormonen uit het lichaam

Emotionele tranen helpen jou om te ontspannen en stress te verminderen. Wanneer we huilen door middel van emotionele tranen, worden er stresshormonen en andere gifstoffen uit ons lichaam verwijderd. Dit geeft een gevoel van bevrijding en kalmte. Je hartslag en ademhaling nemen af nadat je hebt gehuild, hierdoor kom je in een rustigere emotionele toestand terecht. 

2. Door huilen komt endorfine vrij 

Op hetzelfde moment dat stresshormonen uit het lichaam worden verdreven, komen er van binnen andere feel-good hormonen vrij. Bijvoorbeeld oxytocine, ook bekend als het 'liefdeshormoon', dat ons helpt ons verbonden te voelen met anderen. Na een huilbui worden endorfine (de natuurlijke pijnverlichter van het lichaam), ook wel het 'gelukshormoon' genoemd - tevens gestimuleerd en afgegeven in het lichaam. Dit is een deel van de reden waarom een ​​krachtige huilsessie inspannend kan zijn. Je bent na een huilbui vaak ook meteen moe. 

3. Huilen helpt bij emoties verwerken 

We huilen als we van streek zijn, omdat het de manier is waarop ons lichaam stress verwerkt en loslaat. Huilen helpt je bij het verwerken en genezen van woede, depressie of verdriet. Iedereen kropt zijn of haar emoties weleens op, maar uiteindelijk barst dan de bom en komt alles er alsnog uit. Je tranen bedwingen is ook een vreselijk gevoel. Door te huilen voelen we ons meteen beter, ook al is het 'probleem' hier niet mee opgelost. 

4. Huilen helpt ons om een ​​band op te bouwen met anderen 

Je zou kunnen denken dat in tranen uitbarsten iemand weg zou duwen, maar het tegendeel is waar: experts zeggen dat huilen mensen juist dichter bij elkaar brengt. Huilen helpt ons namelijk om een ​​interpersoonlijke band te krijgen, en fungeert als een manier om non-verbaal met anderen te communiceren. Het helpt ons om ons verlangen naar hulp, verbinding of een moment met anderen te delen, of het nu gaat om verdriet of juist om vreugde.  

 
Beeld: Getty Images
Deel dit artikel
Back to top