Lifestyle

Heeft de maan echt invloed op onze slaap?

Heeft de maan echt invloed op onze slaap?

Tegenwoordig kun je je slaapcyclus tracken met je telefoon, smartwatch of de inmiddels super populaire Oura Ring. Het zijn handige manieren om bij te houden hoe je slaapt, hoe veel je slaapt en hoe vaak je wakker bent geworden in de nacht. Als je eens een slechtere nacht achter de rug hebt gehad, zou het volgens velen heel goed door de (volle) maan kunnen komen. Is dit lariekoek? Of zit er stiekem toch iets van waarheid achter?

Lees ook: Wat is manuele therapie en waar is het goed voor?

Slapen tijdens volle maan

Is het volle maan, dan kan het maar zo zijn dat je die nacht wat onrustiger in bed ligt dan normaal. Er zijn veel (spirituele) mensen die zeggen dat de maan daadwerkelijk invloed heeft op de manier waarop jij slaapt. En heel eerlijk gezegd... wij hebben ook wel eens last gehad van een slechte nacht tijdens een volle maan.

Onlangs is het ook nog eens bewezen, zo schrijft de Volkskrant. "In de vijf nachten voor volle maan sliepen proefpersonen gemiddeld drie kwartier minder dan andere nachten. Daarnaast gingen ze 30 tot 80 minuten later naar bed." De reden zou volgens het onderzoek het licht zijn. De lucht is namelijk veel lichter omdat de maan fel schijnt.

Connectie met de maan

Oké, door het licht van de maan zou je dus minder goed kunnen slapen misschien, maar bij de spirituele wereld komt het niet alleen door het licht. Er zou een kosmische connectie zitten tussen de mens en de maan, waardoor het bepaalde invloeden kan hebben op je emoties en lichaam. Je slaap bijvoorbeeld, maar ook met je menstruatie.

Menstruatie en de maan

Hoe komt het eigenlijk dat zoveel mensen heilig overtuigd zijn van een connectie tussen de maan en hun menstruatie? Het is gewoon een heel sterk geloof. Zo is het woord ‘menstruatie’ afgeleid van het Latijnse woord ‘mensis’ (maand). En dit Latijnse woord is weer afgeleid van het Griekse woord ‘mène’ (maan). De oude Grieken geloofden daardoor dat de menstruatie een kosmische gebeurtenis was. Tja, ze hadden natuurlijk geen apps of agenda’s om de menstruatiecyclus in bij te houden. Of je gelooft in de invloeden van de maan, dat is natuurlijk helemaal aan jezelf. Wie weet...

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top