Health

Wat is manuele therapie en waar is het goed voor?

Wat is manuele therapie en waar is het goed voor?

Ben je al tig keren naar de fysiotherapeut gegaan, maar helpt het niet? Misschien werkt manuele therapie dan wel. Dit is wat het betekent.

Manuele therapie

Een manueel therapeut specialiseert zich in het behandelen van mensen die problemen hebben met hun wervelkolom en de gewrichten in de armen en benen. Het kan je dagelijks leven flink beïnvloeden wanneer je last heb van spieren en gewrichten, maar gelukkig zijn er nu steeds meer spcialisten, zo ook de manueel therapeut. Zij kijken naar de manier waarop je beweegt en maakt een plan om je gewrichten beter te laten werken. Op deze manier kun je de pijn verminderen en soepeler bewegen. Ook kan de manueel therapeut je gewirchten 'manipuleren' door de te kraken, al is dit niet de mneest voordehandliggende methode en proberen ze je eerst op een gemakkelijkere manier van het probleem af te komen.

Met welke klachten kan ik terecht?

Manuele therapie is niet voor elk kwaaltje geschikt. Wel kunnen deze specifieke therapeuten je helpen bij bijvoorbeeld de volgende problemen:

  • Heupklachten
  • Tenniselleboog
  • Schouderklachten zoals pijn en stijfheid in de schouders
  • Nekklachten en eventuele duizeligheid die ontstaat wanneer je met je nek beweegt
  • Hoofdpijn (vaak in combinatie met een stijve bovenrug)
  • Lage rugklachten met eventuele uitstraling naar de benen
  • Klachten in de rug met betrekking tot rib- en borstpijn

Fysiotherapie versus manuele therapie

Om het te verduidelijken: een manueel therapeut is eigenlijk een fysiotherapeut die nét iets meer weet over waar klachten vandaan komen en een beetje meer kennis heeft opgedaan. Fysiotherapie richt zich op de zachtere delen van het lichaam. Hierbij kun je denken aan spieren, banden, pezen of bepaalde lichaamsdelen zoals de schouders die beperkt kunnen zijn. Een manueel therapeut richt zich op de hardere delen van het lichaam. zoals de gewrichten en de wervelkolom. Met fysiotherapie ontwikkel je over het algemeen meer spierkracht door de oefeningen die je doet, met als doel het afnemen van de klachten. Heb je het gevoel dat het dieper zit, of in de hardere delen van je lichaam? Dan kun je beter een manueel therapeut inschakelen. Zij kijken net een beetje meer met je mee en doen diepere analyses, waardoor je niet per sé spiermassa opbouwt tijdens de behandelingen, maar je wel bepaalde handelingen uitvoert om de pijn te verlichten.

Wat is de beste keuze?

Wat je nu echt het beste kunt doen, hangt af van je situatie. Een fysiotherapeut is net iets toegankelijker, dus dan kan je als eerst optie proberen. Blijven de problemen aanhouden? Verdiep je dan in manuele therapie, en kijk goed of er iets in de buurt te vinden is. Raadpleeg bij twijfel altijd een arts.

Beeld: Pexels.com
Deel dit artikel
Back to top