Lifestyle

Dit is hoeveel uur slaap je per nacht moet hebben

Dit is hoeveel uur slaap je per nacht moet hebben

Acht uur per nacht slapen lijkt de enige optie te zijn voor een goede nachtrust: slaap je minder, dan zou je de volgende dag erg moe zijn. Maar klopt dit wel? Kom je met meer of minder uren ook nog uitgerust door de dag?

Weinig slaap

Een nachtje doorhalen is prima te dien, maar wanneer je chronisch te weinig slaapt zul je daar gevvolgen van merken. Je voelt je niet helemaal uitgerust en hebt vaak moeite met concentreren. In extreme gevallen kun je gevaarlijke situaties in het verkeer creëren en verhoog je de kans op hart- en vaatziekten, diabetes, overgewicht en een hoge bloeddruk. Na vele onderzoeken blijkt toch écht: korte nachten doen je niet goed.

Hoeveel uren slaap?

Er is geen precies antwoord te geven op hoeveel uur slaap je nodig hebt. Het hangt af van verschillende factoren, zoals ritme en stofwisseling. Volwassenen kunnen het beste tussen de zeven en negen uur slapen, maar niet alleen de duur is belangrijk. De kwaliteit van je slaapritme speelt ook een rol: er zijn ochtend- en avondmensen. Wat voor de één een goede nachtrust is, hoeft voor de ander niet goed te werken. 

Naast deze factoren, is er nog een belangrijk deel: erfelijke factoren. De gemiddelde slaapduur is binnen een familie vaak hetzelfde. Ook bij tweelingen lopen slaapritmes vaak gelijk.  Wat nu precies de duur is dat een persoon moet slapen, is onbekend.

Beeld: Pexels.com
Deel dit artikel
Back to top