Health

Wat is de Oura Ring en wat doet het?

Wat is de Oura Ring en wat doet het?

Een ring die je dagelijkse fysieke activiteit bijhoudt, je hartslag en lichaamstemperatuur meet en de kwaliteit en duur van je slaap volgt: de Oura ring. Het is een kleine en stijlvolle ring die gebruik maakt van technologieën en sensoren. Dit is hoe het werkt en wat je ermee doet.

Lees ook: Zo vaak per week zou je moeten sporten

Aankoop

Wanneer je de Oura Ring koopt, kies je eerst het design uit. Je hebt keuze tussen de Heritage, klassiek met een plateau design (met een verhoogde rand) en de Horizon, strak met een rond en een ononderbroken design. Ze zijn verkrijgbaar in de kleuren goud, roségoud, zilver, titanium, donkergrijs en zwart. Vervolgens kies je je maat. Als je dit niet weet, verstuurt het bedrijf eerst een gratis maatpakket van maat 6 t/m 13, om thuis te passen. Test de voorbeeldringen vervolgens op je favoriete vinger. Het wordt aangeraden om de ring om je wijsvinger te dragen voor het beste resultaat en nauwkeurigheid. Als je liever een andere vinger wil, kies je voor de middelvinger of de ringvinger.

De prijs

De ring is in twee stijlen verkrijgbaar: de Heritage en de Horizon. De Heritage is vanaf €329 en de Horizon vanaf €399. Misschien duur, maar dan heb je wel wat. Om de gegevens in te zien, download je de Oura App waar je een lidmaatschap op koopt. De eerste maand is gratis en daarna kost het €5,99 per maand.

Hoe werkt de Oura Ring?

Inzicht in je gezondheid

Wanneer je in de ochtend wakker wordt geeft de Oura-app een slaapscore, een activiteitsscore en een gereedheidsscore op een schaal van 0-100.

  • De slaapscore wordt bepaald aan de hand van je totale uren aan slaap, slaapefficiëntie (hoeveel uur slaap je daadwerkelijk van het totaal aantal uur dat je in bed ligt), restfulness (hoe vaak wordt je wakker, slaap je vast of licht?), uren en percentage REM en diepe slaap en de tijd die het duurt om in slaap te vallen. 
  • De activiteitsscore geeft je activiteit weer door het meten van beweging van de ring. Het wordt bepaald door inactiviteit (hoeveel uur van de dag ben je inactief geweest), of je elk uur beweegt (wanneer je langer dan 50 minuten stil zit of staat krijg je een notificatie die aangeeft dat je moet bewegen), training frequentie, trainingsvolume en hersteltijd. 
  • Gereedheidsscore: deze score geeft inzicht in hoe ‘ready’ je bent voor die dag. Dit wordt gedaan aan de hand van je slaapscore, lichaamstemperatuur, rusthartslag, slaap balans (de hoeveelheid slaap die je de afgelopen 2 weken hebt gekregen in balans met hoeveel slaap je nodig hebt), je activiteit score vorige dag en je herstel index (hoelang het duurt voordat je rusthartslag stabiel wordt gedurende de nacht). Hiermee meet je ook je stressniveau. Zo weet je precies wanneer je even wat meer relaxed mag zijn. 

Stappenteller

Gebruik je nu de stappenteller op je telefoon, dan zie je op de ring dat je meer gelopen hebt. De ring is veel nauwkeuriger in het aantal stappen dan de schatting van je telefoon: beter! Mocht je calorieën willen tellen of calorieverbruik willen tracken, dan is dit ook een optie.

Cyclus tracker

Met de Oura ring track je je cyclus door je temperatuur in de gaten te houden. Het beste is om de ring te koppelen aan de Natural Cycles-app. Gebruik zo'n app nooit als een veilig alternatief voor anticonceptie. Er zijn namelijk ook andere factoren die de lichaamstemperatuur beïnvloeden. Denk aan een ziekte, alcoholconsumptie of slaapgebrek. Beter niet op vertrouwen dus en gebruik het vooral om je volgende menstruatie te voorspellen.

Conclusie

Het kopen van de Oura Ring is dus een aanrader. Het is misschien wat aan de prijzige kant, maar dan heb je wel een mooie en subtiele ring, die belangrijke dingen van je lichaam meet.

Bron: daadkracht.training | elle.com
Beeld: gettyimages
Deel dit artikel
Back to top