Health

Dit is hoe slapen in een warme ruimte jouw lichaam beïnvloedt

Dit is hoe slapen in een warme ruimte jouw lichaam beïnvloedt

In de winter is het heerlijk om lekker weg te kruipen in bed onder een warme deken. Dat terwijl we in de zomer ons soms juist kapot zweten in de nacht en we de deken dan het liefst naar de andere kant van de kamer smijten. Je staat er misschien niet veel stil, maar de temperatuur van de ruimte waarin jij slaapt heeft veel invloed op jouw lichaam en nachtrust.

Dit is wat er gebeurt in jouw lichaam als je in een warme kamer slaapt.

De effecten

Slapen in een warme ruimte klinkt in de winter als een goed idee maar misschien is het toch verstandig om de verwarming iets lager te zetten voordat jij jouw bedje in kruipt. Wanneer je afkoelt, ziet jouw lichaam dit namelijk als een teken dat je gaat slapen, waardoor je moe wordt. Wanneer jij jezelf omringt met hitte in jouw slaapkamer, zal dit ritme dus verstoord worden. Dit kan ervoor zorgen dat je minder snel in slaap valt.

Daarnaast ga je ook zweten als je het warm hebt. Als jij je oncomfortabel voelt terwijl je slaapt, zal je waarschijnlijk minder diepe slaap ervaren waardoor je minder uitgerust wakker wordt. Dit kan op de lange termijn ook vervelende nadelen hebben voor jouw gezondheid, omdat je te weinig slaapt. Dit kan veel verschillende gevolgen hebben, maar je gaat je uiteraard ook moe voelen gedurende de dag.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Urban Outfitters Home (@urbanoutfittershome) op

De oplossing

Het kan dus zeker een verstandig idee zijn om voortaan de thermostaat iets lager te zetten voordat je gaat slapen maar dit hoeft niet te betekenen dat je het koud hoeft te hebben in bed. Bibberend in slaap vallen klinkt nou niet bepaald als iets fijns. De ideale temperatuur om bij weg te doezelen, is tussen de 20 en 22 graden Celsius, helemaal niet koud dus. Je dikke deken hoef je ook niet te vervangen, zolang je hoofd niet te heet wordt, kan je gewoon rustig slapen. Je arm of been in de koelere temperatuur houden kan ook helpen om je lichaamstemperatuur te reguleren.

Als je het snel warm krijgt in bed dan kan je het beste slapen in dunne kleding. Een extra deken als je het snel koud krijgt is ook zeker geen slecht idee. Een andere manier om te voorkomen dat je het koud krijgt, is door voordat je gaat slapen op te warmen onder de douche, of neem een warm bad. Het temperatuurverschil wanneer je in bed gaat liggen zal ervoor zorgen dat je nog sneller in slaap valt.

Het belangrijkste waar je dus rekening mee kan houden tijdens het slapen, is dat je ervoor moet zorgen dat je het niet te warm maar ook niet te koud hebt. Zolang jouw lichaam comfortabel is met de temperatuur, kan jij heerlijk wegdromen.

 
Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top