Lifestyle

5 x trucs om snel in slaap te vallen (én heerlijk te slapen)

5 x trucs om snel in slaap te vallen (én heerlijk te slapen)

We weten allemaal dat een goede nachtrust belangrijk is voor onze gezondheid. Toch lukt in slaap vallen niet altijd even gemakkelijk. Wist je dat één op de vijf Nederlanders weleens last heeft van slaapproblemen? Gelukkig zijn er trucjes die jij kunt toepassen om voortaan heerlijk te slapen!

1. Lavendelolie

We schreven in dit artikel al over de vele voordelen van het gebruik van lavendelolie. Ook voor een goede nachtrust werkt lavendelolie uitstekend: druppel een paar drupjes lavendelolie op je lichaam, gezicht of kussen voor het slapengaan. Let er hierbij op dat het om een essentiële olie gaat.

2. Unplug

Hij mag niet ontbreken in dit lijstje: zorg dat je minimaal twee uur voor het slapengaan je schermen uit hebt gezet en niet meer wordt blootgesteld aan het blauwe licht afkomstig van je digitale schermen. Dit licht houdt je brein namelijk actief, waardoor de hersenen geen seintjes krijgen dat het tijd is voor nachtrust.

Kun je de verleiding toch niet weerstaan nog even een serie te kijken voor het slapengaan? Dit mag, maar zorg dat het iets is waarbij je lekker kunt ontspannen. Ons alternatief: luister een fijne podcast of begeleide meditatie voor het slapengaan. Ook kan het helpen het licht van zowel je telefoon, tablet als laptop aan te passen aan leesmodus, zodat het blauwe licht gefilterd wordt. 

3. Houd die sokken maar aan

Wanneer je op temperatuur bent, val je sneller in slaap dan wanneer je het koud hebt. Ben jij een echte koukleum? Trek dan lekker die pyjama aan. Wist je trouwens dat wanneer je voeten warm zijn, de rest van je lichaam ook warm is? Dit is de reden dat je met warme voeten sneller in slaap valt dan wanneer deze koud zijn. Houd die sokken dus lekker aan wanneer jij koude voeten hebt, of neem een warm bad voor het slapengaan. 

4. De 4-7-8 ademhalingstechniek

Misschien heb je al eens gehoord van dit trucje. De 4-7-8 ademhalingstechniek zorgt ervoor dat je hartslag omlaag gaat, waardoor in slaap komen makkelijker is. Het idee is dat je vier seconden inademt, je adem zeven seconden vasthoudt en vervolgens acht seconden uitademt. Deze ademhalingstechniek werkt zo dusdanig goed dat je lichaam simpelweg niet anders kan dan rustig worden. Probeer niet sneller te tellen en ook niet over te gaan op gewone ademhaling. Wedden dat jij zomaar in slaap valt?

5. Geluid uit

Er is geen betere manier om geluiden van buitenaf te filteren dan met behulp van een paar oordoppen. Een snurkende partner, kat of geluiden van voorbijgaand verkeer op de achtergrond? Die zorgen er natuurlijk voor dat jij niet zo snel in slaap valt. Door oordoppen in te doen heb je hier geen last meer van. 

Beeld: Pexels, Unsplash
Deel dit artikel
Back to top