Lifestyle

Moeite met opstaan in de ochtend? Probeer dan deze dingen eens uit

Moeite met opstaan in de ochtend? Probeer dan deze dingen eens uit

In de ochtend je bed uitkomen: you love it or you hate it. De een kan namelijk niet wachten om z'n dag te beginnen en de ander blijft liever nog een paar uurtjes als een burrito in de dekens verwikkeld liggen. Heb jij vaak moeite met opstaan, maar kun je je dat echt niet meer veroorloven? Probeer dan zeker deze dingen eens uit. 

Makkelijker opstaan tip #1

Begin als eerste met het zoeken naar jouw eigen slaappatroon. Zoals een ander slaapt, slaap jij in ieder geval niet. Jouw lichaam kan bijvoorbeeld heel goed gaan op 6 uur slaap, terwijl iemand anders de 8 sowieso moet aantikken elke nacht. Zoek voor jezelf uit wanneer het de beste tijd is om naar bed te gaan én om weer op te staan. 

Makkelijker opstaan tip #2

Ga op het juiste tijdstip slapen. Klinkt moeilijk, maar dat valt uiteindelijk best mee. Als je lichaam ergens aan gewend is, is het makkelijker om dat te blijven doen. Maar, wil je je slaapritme veranderen, dan is het slim om een beter tijdstip om het bed in te duiken, op te zoeken. Oh, en slapen betekent ook echt slapen (en niet nog uren op TikTok scrollen). 

Makkelijker opstaan tip #3

Blijf op schema en ga er elke dag op hetzelfde tijdstip uit. Je lichaam went hier uiteindelijk aan, waardoor je zelfs vanzelf wakker wordt óp dat tijdstip. Hoe chill? Je lichaam bereidt zich erop voor om het warme nest te verlaten, waardoor opstaan opeens een eitje is.

Makkelijker opstaan tip #4

Do not snooze. Een van de moeilijkste dingen om te doen: direct je bed uit stappen. Toch - hoe verleidelijk het ook is - kun je het echt beter niet doen. Hierdoor breek je eigenlijk je slaappatroon, omdat je lichaam niet meer snapt of je nu wel of niet het bed uit moet. Daarnaast krijg je goede humeur ook een flinke dreun als je blijft snoozen. Twee vliegen in één klap. 

Makkelijker opstaan tip #5

Houd een balans van licht en donker in je kamer. Sommige mensen doen geen oog dicht als er ook maar een straaltje licht door de kamer schijnt, maar voor makkelijker opstaan is dit wel een handige tip. Mede doordat het zo donker is in je kamer, wordt het moeilijker om op te staan, omdat je brein eigenlijk nog denkt dat het nacht is. Op zich logisch, toch? 

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top