Mama

De beste slaaphouding tijdens je zwangerschap

De beste slaaphouding tijdens je zwangerschap

Slapen op je buik is niet echt een optie wanneer je zwanger bent. Dan is op je zij of rug liggen toch fijner. Maar welke houding is nu eigenlijk het best voor je baby? Er schijnt er eentje te zijn die bepaalde gezondheidsvoordelen met zich meebrengt. Lees hieronder hoe ’t precies zit.

Slaaphouding tijdens je zwangerschap

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: op je zij slapen schijn het allerbest te zijn. Verassend genoeg maakt het ook uit op welke kant je ligt. Je linkerzij zou namelijk beter zijn dan de rechter. Dit omdat de doorstroming van bloed naar de placenta dan extra wordt gestimuleerd. Bevorderlijk voor de groei van je kindje, dus. Je baby kan dan nog meer voedingsstoffen en zuurstof opnemen. Toch weer fijn om te weten.

Voor jezelf is het ook fijn om op deze kant te liggen. Slapen op je linkerzij zorgt ervoor dat je nieren beter hun werk kunnen doen. Zo worden afvalstoffen en vocht nog beter afgevoerd.

Nog een reden om op je zij te slapen: de andere opties, op je buik en rug, zijn minder goed. Op je buik slapen zorgt ervoor dat de baarmoeder richting je darmen gaan drukken en je last van je rug kunt krijgen. Niet echt fijn. Op je rug slapen kan dan weer tot gevolg hebben dat je buik tegen je ingewanden aandrukt, wat verteringsproblemen en een lage bloeddruk kan veroorzaken. Daarnaast kan je baby’tje minder voedingsstoffen en zuurstof opnemen wanneer je op je rug ligt. Oei, beter om dat te voorkomen.

Daarnaast is er natuurlijk ook een andere reden om niet op je buik te slapen als je zwanger bent; het ligt simpelweg niet comfortabel meer. In eerste instantie valt alles mee omdat je buikje nog beperkt is, maar wanneer deze groeit wordt het steeds ongemakkelijker om erop te liggen.

Ook interessant: deze dingen zijn goed om te eten tijdens je zwangerschap

Beeld: Pexels
Deel dit artikel
Back to top