Health

Op de bank in slaap vallen: dit doet het met je

Op de bank in slaap vallen: dit doet het met je

Ook weleens om één uur 's nachts op de bank in slaap gevallen omdat je éigenlijk te lang bent blijven zitten en je toch écht slaap nodig had? Vast wel. Maar wat doet het nu eigenlijk met je gezondheid als je (geregeld) op de bank in slaap valt? En, kan het kwaad voor je lichaam? Let's find out. 

Dit doet het met je als je vaak op de bank in slaap valt

De meeste banken zijn nu eenmaal niet ontworpen om erop in slaap te vallen. Natuurlijk is 'ie wel comfortabel, maar dat is meer voor overdag en in de avond... om erop te zitten... Anyway: de vraag is of het ook slecht is voor je lichaam om af en toe op de bank te slapen.

Orthopedisch chirurg Brian A. Cole vertelt aan BestLife: "Je wervelkolom bestaat uit meerdere krommingen die met elkaar in balans zijn, maar als je niet op de juiste manier de nacht doorbrengt, kun je de krommingen uit balans brengen. Hoewel je misschien denkt dat een bank comfortabel is als je erin wegzakt, is de realiteit dat je de rondingen van je wervelkolom niet langer ondersteunt." Aha! Dat klinkt niet al te best dus.

Goede nachtrust

Op een bank is het dus niet de allerbeste plek om in slaap te vallen, maar dat heeft meer te maken met het slaapoppervlak dat je hebt én natuurlijk de ondersteuning voor je lichaam. Anderzijds kan een matras ook niet goed voor je ruggenwervel zijn omdat deze ook te hard of te zacht kan zijn. Hierdoor (ook als je op de bank slaapt) heb je meer kans om elke dag met pijn wakker te worden, totdat je lichaam eraan went. En dan is het al 'te laat', natuurlijk.

Dutjes

Conclusie is dus dat hele nachten op de bank slapen dus niet aangeraden wordt, maar dutjes doen kan niet per se zoveel kwaad. Tenzij dit dutjes van acht uur lang worden... Dan is het toch echt tijd om naar je zachte en warme bedje te vertrekken.

Beeld: iStock
Deel dit artikel
Back to top