Interior

Dit zijn 11 tips om de juiste zitbank uit te kiezen

Dit zijn 11 tips om de juiste zitbank uit te kiezen

Het kopen van een bankstel is niet niks: het is namelijk één van de duurste meubelstukken in huis en het moet een combinatie zijn van de juiste comfort en uitstraling. Met de grote hoeveelheid verschillende banken kan het flink wat keuzestress opleveren. Gelukkig zijn er wat trucs om een goede beslissing te maken!

Wij hebben elf tips voor je verzameld om met het beste exemplaar voor jou en jouw stulpje thuis te komen. Iedereen heeft natuurlijk een andere smaak en praktische zaken zoals de grootte van de kamer en gezinssamenstelling spelen natuurlijk ook een grote rol. Terwijl de één blij zal worden van een royale leren hoekbank zal bij de ander een klein strak bankje beter passen.

Dit zijn in ieder geval 11 tips om de juiste bank voor jou en jouw woonsituatie te kunnen vinden!

1. Ga voor het juiste formaat

Hoe groter de ruimte is die je tot je beschikking hebt, des de groter de bank kan zijn. Het meubelstuk moet natuurlijk passen in de kamer waarin deze komt te staan. Wil je zeker weten dat de bank het juiste formaat heeft? Gebruikt tape of kranten om op de grond aan te geven hoe groot jouw favoriete van dit moment is en of dit wel praktisch is. 

2. Simpele stof of een patroon?

De keuzes qua stoffen is tegenwoordig enorm groot. Van fluweel in een knalkleur tot ruitjes of grijs wol: waar je voor gaat heeft een grote invloed op de ruimte. Ben je van plan om een grote uitgave te doen, bijvoorbeeld door een designbank te kopen? Ga dan voor een neutrale kleur. Wanneer je wat minder uitgeeft aan het bankstel of je van plan bent over een paar jaar toch weer een nieuwe te kopen, kun je wat risicovollere keuzes maken qua stof. Een grijze bank klinkt misschien saai maar met behulp van kussentjes en dekens met prints of opvallendere kleuren kan het toch een fijn geheel vormen. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door my scandinavian home (@myscandinavianhome) op

3. Kies het juiste comfortniveau

Ben je iemand die houdt van bankhangen? Dan is een zachter exemplaar echt wat voor jou. Zit je liever rechtop dan is kun je beter voor een stevigere bank gaan. Het type kussens waarvan de bank is voorzien, heeft een grote invloed op het comfort. Losse kussens moeten zo nu en dan opgeklopt worden maar zitten wel zachter over het algemeen dan een bank waar alles 'vast' zit. 

4. Denk na over de diepte van de bank

De manier waarop je de bank wilt gebruiken, speelt ook hierbij een grote rol. In meer formele ruimtes is een minder diepe bank handiger terwijl je voor jouw woonkamer, als je graag relaxt een filmpje wilt kijken, een diepere bank waar je kussens aan toevoegt, misschien fijner is. Is er een bank of stoel in huis, of bij vrienden of familie, waar je comfortabel op zit? Meet dan eens de diepte van de bank om erachter te komen wat je prettig vindt. 

5. Sta stil bij de juiste materiaalkeuze

Het ene materiaal is nou eenmaal praktischer dan de andere. Heb je kleine kinderen in de rondte rennen? Ga dan voor een type dat makkelijk schoon te maken is of dat voorzien is van een speciale coating die professioneel reinigen makkelijk maakt. Een andere optie is natuurlijk hoezen die je in de wasmachine kunt doen. Ben je heel netjes? Dan kun je prima voor een wat delicatere stof gaan. 

6. Kijk naar de hoogte van de achterkant van de bank

Je staat er misschien niet direct bij stil maar de hoogte van de achterkant van banken is erg verschillend. Een hoger exemplaar staat mooier in een ruimte waar de plafonds ook hoger zijn. Zet je de bank van de muur af? Dan zal een bank met een lagere rugleuning voor een minder harde verdeling van de ruimte zorgen. 

7. Sta stil bij de vorm

Naast een chaise longue en een hoekbank, zijn er bijvoorbeeld ook halfronde banken te verkrijgen. Wil je een statement maken? Dan is dit misschien een leuke optie. Daarnaast is het handig om stil te staan bij de vorm van de leuningen. Rondere exemplaren doen landelijk aan terwijl vierkant meer een 'design' uitstraling heeft. Een smallere leuning is handiger in een kleine ruimte omdat een bredere variant misschien teveel onnodige ruimte in beslag neemt. 

8. Pootjes of niet?

Er zijn banken die op pootjes staan en die niet op pootjes staan: waar je voor kiest is een kwestie van smaak en de uitstraling die je wilt. Pootjes laten een bank eleganter lijken en door de zichtbare ruimte onder de bank ook wat minder pompeus terwijl een bank die direct aansluit op de grond, een knussere uitstraling heeft.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door FINNTAGE (@_finntage) op

9. Breng een bezoekje aan de showroom

Heb je een bepaalde winkel gevonden waar ze een paar banken verkopen die jouw interesse hebben gewekt? Neem dan vooral een kijkje in de showroom. Het kan verleidelijk zijn om een bank te bestellen vanaf een plaatje op interieur maar hoe fijn het meubelstuk écht is, voel je natuurlijk pas wanneer je er echt op zit. 

10. Bestel samples van de stoffen

Heb je een bank gevonden die helemaal jouw ding is? Bestel dan samples van de stoffen want in werkelijkheid is de kleur vaak anders dan op een plaatje. Als je de ruimte rigoureus op de schop wilt nemen, kun je bovendien een moodboard maken om te kijken hoe de kleur en het materiaal combineert met dingen die je wilt. Ben je al tevreden over de ruimte? Dan kun je met behulp van een staaltje zien of de kleur wel echt goed in de kamer past. 

11. Ontwerp een plattegrond

Heb je de bank van je dromen gevonden? Om écht de knoop door te kunnen hakken, is het verstandig om de bank eerst in te tekenen op een plattegrond van de kamer. Op die manier kun je zien of jouw favoriete items er wel naast passen of dat je, als je de bank hoe dan ook wilt, bijvoorbeeld voor een nieuwe bijzettafel moet gaan. 

Beeld: Muuto
Deel dit artikel
Back to top