Interior

Dit zijn 7 woninginrichting fouten die mensen maken in de woonkamer

Dit zijn 7 woninginrichting fouten die mensen maken in de woonkamer

Bij woninginrichting komt veel meer kijken dan je misschien in eerste instantie denkt. Gewoon wat dingen bij elkaar plaatsen in één ruimte kan maar of je dan écht een mooi geheel krijgt? Waarschijnlijk niet. Er zijn flink wat woninginrichting valkuilen en die moet je natuurlijk het liefste omzeilen.

De woonkamer is een ruimte waar je waarschijnlijk veel tijd doorbrengt en wat misschien wel één van de pronkstukken is of moet zijn van jouw huis. Reden genoeg om het goed aan te pakken? Maar wat zijn nou de woninginrichting fouten die mensen daar maken? Dit zijn er 7!

1. Gaan voor de complete 'showroom look'

Dit vinden wij misschien wel de allerergste fout in de categorie woninginrichting. Door alle meubels en accessoires in je woonkamer aan te schaffen bij dezelfde winkel en ook nog eens uit dezelfde serie, gaat de ruimte eruitzien als het direct uit een catalogus komt. Weg persoonlijkheid en karakter. Niet doen dus! Stel zelf een originele combinatie aan spullen samen van verschillende shops en merken. Het kost even wat meer moeite maar het resultaat zal er zeker naar zijn. 

2. De verkeerde bank uitkiezen

Een bank is zo een cruciaal item in de ruimte, daar mag je geen compromissen mee stellen of verkeerde keuzes maken. Qua woninginrichting heeft dit zoveel invloed dus ga goed beraden te werk. Beslis allereerst hoe groot de bank mag zijn en welke opstelling je wilt hebben. Met of zonder chaise longue bijvoorbeeld. Maak een plattegrond van de ruimte om te kunnen zien welk formaat en welke vorm geschikt zijn. Ten slotte is de stofkeuze van de bank erg belangrijk, net als de kleur (sta stil wat bij meerdere tinten zal staan) én de poten. Rijk gedetailleerde banken zal je sneller op uitgekeken raken dan simpelere ontwerpen. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Design on Stock (@designonstock) op

3. Een verkeerde of te standaard indeling van de ruimte

Wat de meeste mensen als keuze maken bij de woninginrichting van de woonkamer is het plaatsen van de bank tegen de muur tegenover de televisie. Er zijn echter nog zoveel meer mogelijkheden. Kies bijvoorbeeld voor twee gelijke banken en plaats deze tegenover elkaar met daartussen de salontafel. Aan één kan van de leuning bevindt zich de televisie tegen de muur. Zo zijn er nog veel meer een stuk fantasierijke opties. 

4. Een te klein vloerkleed aanschaffen

Dit is één van de meest gemaakte fouten bij woninginrichting. Een te klein kleed doet optisch weinig voor een ruimte; het is namelijk een truc om de hele kamer 'samen te laten komen' en een geheel te laten vormen. Een kleed dat groot genoeg, is dus een must. Maar wat is groot genoeg? Alle meubels rond het zitgedeelte, moeten (deels) op het kleed kunnen staan. Een kleed die grenst aan de bank is dus te klein of ligt niet goed. Het moet echt een stuk onder de bank verdwijnen. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door ferm LIVING (@fermliving) op

5. Kunst verkeerd ophangen

Een schilderij dat te hoog of te laag hangt; het is iets wat enorm kan gaan irriteren. In principe moet een werk op ooghoogte op de muur hangen maar dat is natuurlijk wel afhankelijk van de ruimte en de lengte van een persoon. Stel je eens een lang persoon voor in combinatie met een ruimte waar het plafond laag is: hoe hang je een kunstwerk dan op? Een woninginrichting truc voor het vinden van de juiste hoogte is het verdelen van de hoogte in vier gelijke vlakken. Het schilderij of kunstwerk moet in het derde vlak (vanaf onder) komen te hangen. 

6. Het niet mixen van stijlen

Soms laten mensen zich voor woninginrichting te veel leiden door het type architectuur. Als je in een modern huis woont, betekent dit zeker niet dat je alleen maar moderne meubels en accessoires in huis hoeft te hebben en hetzelfde geldt voor oudere huizen. Stel gewoon een fijne mix samen van alles wat je mooi vindt. Combineer dus gerust een vintage Marokkaanse kleed samen met een moderne designbank. Dat maakt het een fijn geheel om naar te kijken!

7. Te dure en kwetsbare dingen waardoor je niet meer durft te leven

Heel leuk hoor allemaal designmeubels en fragiele items maar het gevolg kan wel zijn dat je niet met een gerust hart durft te leven in een ruimte. Kies bij woninginrichting voor materialen die passen bij de situatie. In een ruimte vol met dure spullen kan je immers beter niet een peuter lekker laten spelen. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door Global Interiors (@hkliving) op

Beeld: Gubi
Deel dit artikel
Back to top