Interior

Dit zijn 17 manieren om je huis er duur uit te laten zien - wat je stijl ook is!

Dit zijn 17 manieren om je huis er duur uit te laten zien - wat je stijl ook is!

Trends komen en gaan op interieurgebied en er zijn altijd dingen die je wel ziet zitten en niet. Eén aspect die iedereen wel zou willen - mits interieur belangrijk voor je is - is dat jouw huis een 'dure' of luxe uitstraling heeft. Maar hoe bereik je dit? 

Wij gingen op onderzoek uit en hebben zeventien manieren gevonden om dit te bewerkstelligen. Kijk je even mee?

1. Neutrale kleuren

Gebruik neutrale tonen als basis voor je interieur en zet opvallendere kleuren en texturen in om het spannend te maken. Bijkomend voordeel: basic en lichte tonen zijn niet trendgevoelig en gaan minder snel irriteren waardoor je minder snel op iets uitgekeken raakt. En laat dat nou net beter zijn voor je portemonnee. 

2. Zorg voor goede raambekleding

Gordijnen moeten zo lang mogelijk zijn - bij korte gordijnen staat het alsof je beknibbeld hebt op de stof en dus de prijs - en hang de roede of rails zo hoog mogelijk. Hoe breder de gordijnen, hoe beter. Dit laat een ruimte groots aanvoelen in plaats van hokkerig. Zijn lange gordijnen geen optie? Kies dan voor rolgordijnen of shutters. Wat er ook hangt, het moet in goede conditie zijn. 

3. Grote kunstwerken

Als er iets is waarmee je een statement maakt in jouw huis, dan is het wel een groot kunstwerk aan de muur. Het is een blikvanger en doet denken aan een stuk wat in een kunstgallerij hangt - iets wat de ruimte er meteen duurder uit laat zien. Wil je een gallery wall maken? Kies dan ook voor zo groot mogelijke stukken bij elkaar. 

4. Sierlijsten

Door sierlijke randen toe te voegen aan je woning - bijvoorbeeld langs de kozijnen maar ook op het plafond, de muur of op deuren - zorg je meteen voor een chiquer geheel. Natuurlijk moet het wel bij jouw stulpje passen. Een heel modern, strak en nieuw huis, daarbij is het niet zo fraai als hij een jaren '30 woning. 

5. Wandbekleding

Niks mis met een verfje op de muur maar als je het geheel duurder aan wilt laten voelen, dan is wandbekleding ideaal. Denk hierbij bijvoorbeeld aan behang maar ook houten latjes - iets wat de laatste tijd razend populair is. Een lambrisering kan ook wonderen doen.

6. Vloerkleed

Misschien sta je er niet bij stil maar de grootte van een vloerkleed is super belangrijk. In een woonkamer is het bijvoorbeeld belangrijk dat de meubels er deels opstaan en er één geheel of een 'eilandje' mee wordt gecreëerd. Twijfel je over de juiste maat? Kies dan liever voor de grote variant dan de kleine. Wil je echt iets moois kopen? Ga dan voor een vintage vloerkleed. Een oud vloerkleed heeft een verhaal en er zitten vaak rijke details in. Het kost wat maar dan heb je ook iets in huis wat direct bijdraagt aan een chique look. De investering zeker waard! Mocht je er klaar mee zijn? Dan kun je de vloerkleed gewoon weer verkopen - mits in goede staat natuurlijk. 

7. Grote spiegels

Hoe meer spiegels in huis, hoe beter en als ze groot zijn dan is het helemaal goed. Spiegels zorgen ervoor dat een ruimte rianter aandoet en ze zorgen voor meer licht in een kamer. Plaats ze bij voorkeur in de buurt van een raam als je dit effect wilt vergroten. 

 

8. Geef hardware een update

En nee, dan hebben we het niet over je computer. Deurklinken, stopcontacten, lichtknoppen, kranen, gordijnroedes, knoppen en handvaten op deuren en kasten maar ook stoelpoten vallen hieronder. Denk je dat ze beter, mooier of nieuwer kunnen? Onderzoek dan eens wat de opties zijn om ze chiquer en dus duurder eruit te laten zien. Kies bijvoorbeeld eens voor iets anders dan roestvrij staal. 

9. Planten

Yes, ook deze dragen bij aan een luxe uitstraling. Wel is het belangrijk dat je voor het juiste formaat gaat. Een kleine plant in een grote ruimte, ziet eruit alsof je beknibbeld hebt op de uitgave. Kies liever voor een goedkopere plant maar ga voor een groter exemplaar.

10. Onderhoud dingen

De reden waarom we zo dol zijn op nieuwe spullen is onder andere dat deze nog in perfecte staat zijn. Als er iets duidelijk kapot is, kijken we er niet zo graag meer naar en zorgt het ervoor dat het grote geheel er minder fraai uitziet. 

11. Houd het schoon

Hier kun je niet omheen: je huis kan nog zo mooi zijn, als het niet schoon is dan doet het simpelweg niet duur aan. Een laag stof of andere smerigheid haalt het geheel gewoon direct naar beneden. Schoonmaken dus die handel!

12. Verlichting

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: goede verlichting is essentieel voor een fijn huis! En dan bedoelen we niet per definitie dat er genoeg licht is maar ook dat er licht is op de juiste plekken en hoe de armaturen eruitzien. Het mogen best blikvangers zijn; dit draagt bij aan een luxere uitstraling in huis. Met een grote hanglamp zit je bijvoorbeeld altijd goed. Ook handig om op te letten: het soort licht dat uit de lamp komt. Als deze warm en dimbaar is, dan is dat een pre. Combineer ook verschillende soorten verlichting. Een wandlamp, een vloerlamp en een tafellamp samen bieden veel meer sfeer dan één plafondlamp waar een stortvloed aan licht uitkomt. 

13. Ruim op

Opruimen speelt een belangrijke rol in het grote geheel, net als schoonmaken. Als je overal troep hebt liggen, dan voel je je al snel minder op je gemak. Iemand die zijn of haar huis belangrijk vindt en erin wil investeren, ruimt automatisch op. Zo simpel is het. Doe dingen die je niet gebruikt of waar je eigenlijk geen waarde aan hecht gewoon weg. Hoe minder spullen je in huis hebt, hoe makkelijker het schoonmaken wordt. 

14. Frisse stoffen

Rafelende, verkleurde of zelfs gescheurde stoffen zijn een no go. Als er iets is in jouw huis waarbij dit aan de hand is, dan is het tijd voor vervanging. Wil je de stoffen er extra fris uit laten zien? Koop dan alleen spierwitte varianten. Dit kun je goed schoon houden en zelfs als deze verkleurd zijn, kun je ze nog eventueel bleken. Handig!

15. Fluffy kussens

Als iets afdoet aan een luxe uitstraling, dan is dat wel platte kussens. Zorg ervoor dat die van jou lekker fluffy zijn, vooral in de woonkamer. De inhoud van een kussen vervangen is heel simpel en betaalbaar en iets waarmee je meteen een groots effect bewerkstelligt. 

 

16. Geur

Geur is zo belangrijk voor een gevoel wat je krijgt in een ruimte. Subtiel een positieve bijdrage aan een huis geven, kan alleen maar goed zijn. Kies voor iets wat lekker fris is en dus niet zal overheersen in de vorm van geurstokjes, een geurkaars of een luchtbevochtiger waar een geur in is verwerkt. Parfum in huis toch niks voor jou? Zorg er dan in ieder geval voor dat je regelmatig je woning lucht. 

17. Twee dekbedden

Wist je dat IKEA vaak twee dekbedden in een overtrekset doet om het er luxer uit te laten zien? Dit kun jij ook! Doe hetzelfde trucje als het Zweedse woonwarenhuis of leg twee dekens op elkaar - een sprei kan hiervoor ook goed werken. Je slaapkamer voelde niet eerder zo chic aan. 

Beeld: Ferm Living
Deel dit artikel
Back to top